'Minister Timmermans overtreft zichzelf weer'

Geen categoriesep 30 2014, 18:00
Geen antwoord op de vragen
Vanochtend meldden we al dat CDA-politicus Pieter Omtzigt een flink aantal indringende vragen had gesteld aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken over de steun die de Turkse regering van president Erdogan zou verlenen aan de islamitische terreurorganisaties Al Qaeda en IS. Vanmiddag kwamen de antwoorden...
Dat wil zeggen: de non-antwoorden. Ik pik er een paar voor u uit. Oordeelt u zelf.
Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de onthulling van de tot voor kort nog Amerikaanse ambassadeur in Turkije over de steun van de regering Erdogan aan Al Qaeda en andere radicaal-islamitische rebellenbewegingen in Syrië? 1)
Antwoord
"Het kabinet heeft kennisgenomen van de uitspraken van de voormalige Amerikaanse ambassadeur, zoals weergegeven in de pers."
Vraag 4
Bent u naar aanleiding van deze onthulling bereid contact met de heer Ricciardone op te nemen, alsmede met de Amerikaanse regering?
Antwoord
Nee. Zie ook het antwoord op vragen 2 en 3
Vraag 5
Klopt het bovendien dat Turkije zijn luchtruim en grondgebied gesloten houdt voor militaire operaties van de internationale coalitie tegen IS? 2) Hoe beoordeelt u deze blokkade?
Antwoord
"De Turkse president Erdogan heeft op 23 september jl. in New York kenbaar gemaakt dat Turkije bereid is de coalitie militair of logistiek te steunen."
Vraag 7
Wat vindt u ervan dat Turkije de grenzen heeft opengezet voor stromen jihadisten en wapens richting Syrië en Irak, maar nu het luchtruim en zijn grondgebied sluit voor optreden van de coalitie tegen IS?
Antwoord
"De suggestie dat Turkije de grenzen heeft opengezet voor jihadstrijders en wapens richting Syrië en Irak deelt het kabinet niet. Daarnaast heeft president Erdogan gezegd de operaties tegen ISIS te zullen ondersteunen."
Vraag 11
Klopt het dat de Turkse regering alle negatieve berichtgeving over IS verboden heeft? Zo ja, hoe beoordeelt u dat?
Antwoord
"Dat is het kabinet niet bekend."
Vraag 15
Klopt het dat Westerse inlichtingendiensten de trucks met terreur-olie vanuit IS-gebied Turkije in kunnen zien rijden? Is het bombarderen van die trucks inderdaad ‘een optie’?
Antwoord
"Het kabinet kan in het algemeen geen mededelingen doen over inlichtingeninformatie."
En zo gaat het maar door, alle 23 vragen lang. De ambtenaren van de minister zijn er in geslaagd om werkelijk op geen enkele vraag een concreet antwoord te geven, anders dan nietszeggende of open deuren. Wat koop je daarvoor als controlerend volksvertegenwoordiger? Timmermans is zelfs niet bereid contact op te nemen met Kerry over de steun van Turkije aan Al Qaeda. En dat na publieke uitspraken van de tot voor kort Amerikaanse ambassadeur in Ankara! Maakt Timmermans intussen ook deel uit van de Turkse regering ? Immers, hij neemt bijna letterlijk de teksten over van de Turkse ambassade. Bizar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten