Ministerie van Financiën tipte Staatsloterij over inval

Geen categoriesep 22 2014, 11:29
Dit soort dingen kunnen alleen gebeuren in Nederland. Nou ja, en in bananenrepublieken.
De Telegraaf bericht vandaag dat de Staatsloterij niet verbaasd was toen de Kansspelautoriteit daar binnenviel. Het ministerie van Financiën had de loterij namelijk "per ongeluk" getipt. Een ambtenaar "belde over het onderzoek in de veronderstelling dat de Staatsloterij hier al van op de hoogte was."
Door deze informatie vond het gesprek tussen de Kansspelautoriteit en de Staatsloterij eerder plaats dan gepland door de onderzoekers.

Het onderzoek betreft „de beveiliging van bestanden en systemen rondom het trekkingsproces” van de Staatsloterij, zo berichtte De Volkskrant zaterdag. Aanleiding zijn „een rapport van de Staatsloterij en informatie van buitenaf.” Daaruit zou blijken dat diverse trekkingen niet volgens de regels zijn verlopen.

De Volkskrant legt uit dat er waarschijnlijk een link is tussen de onregelmatigheden rond trekkingen en 'een rapport over mogelijke beveiligingslekken bij het Griekse bedrijf Intralot, dat de systemen van de Staatsloterij beheert.' Het spreekt voor zich dat het bijzonder belangrijk is dat die link en de problemen tot op de bodem worden uitgezocht en dat de betrokken partijen geen kans krijgen om bewijs weg te moffelen of informatie verborgen te houden - om maar iets te noemen.
Blijkbaar was er iemand bij het ministerie van Financiën die dat niet helemaal begreep en de Staatsloterij dus 'onbewust!' een tip gaf.
Dit soort zaken mogen natuurlijk niet voorkomen en als dat wel zo is dienen de verantwoordelijke personen gestraft te worden. In dit specifieke geval is de vraag dus: wie is er verantwoordelijk geweest voor het telefoontje en wie heeft daadwerkelijk gesproken met de Staatsloterij? Die individuen moeten hun baan gewoon verliezen; de belangen die op het spel staan zijn eenvoudig te groot.
Ook moet er worden uitgezocht of het echt een vergissing was of niet. Heel gek, maar mensen doen weleens bewust iets tegen de regels om vervolgens te liegen dat het onbewust ging. In dit geval is dat helemaal geen vreemde gedachte aangezien er jaarlijks 100 miljoen euro van de Staatsloterij naar de nationale schatkist stroomt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten