PVV grootste in peiling: 27 zetels

Geen categoriesep 16 2014, 20:30
Van 18 virtuele zetels naar 27 in drie weken tijd. Een knappe prestatie.
In de nieuwste peiling van TNS Nipo (pdf) staat de PVV van Geert Wilders op 27 zetels en daarmee is de partij de grootste partij van allemaal. De VVD staat er net onder met 26 zetels. D66 staat derde met 21 zetels, daarna volgen SP (20 zetels) en CDA (17 zetels). De PvdA zou de zesde partij van het land zijn met 11 zetels als de peiling van TNS Nipo een beetje klopt. The times they are a-changin'.
Het opvallende is de snelle groei van de PVV in de afgelopen drie weken. Drie weken geleden stond de PVV nog op 18 zetels (met 12 echte zetels in de Tweede Kamer), maar inmiddels is het virtuele zetelaantal gestegen naar 27. Een winst van 9 zetels in drie weken tijd; dat is gemiddeld 3 zetels per week. Nog even en de PVV hoeft niet eens een coalitie te vormen met andere partijen.
Even zonder dollen: het is natuurlijk een knappe prestatie van Wilders dat hij zijn PVV weer een speler van formaat laat worden op het Binnenhof (als hij het aantal zetels in de peilingen ook daadwerkelijk weet te verzilveren). Overigens stond de PVV precies een jaar geleden nog op 33 zetels in de peiling van TNS Nipo. Wat is een verklaring voor het succes van de PVV (in de peilingen in ieder geval)? De gemiddelde Nederlander is het kabinet spuug- en spuugzat, maar die verklaring lijkt mij slechts een onderdeel van het verhaal.
Ik denk dat Wilders recent punten scoort op twee gebieden: hij gaat fel tekeer tegen Syrië-gangers die ISIS steunen. Hij zegt wat veel mensen denken: laat die terreursympathisanten maar die kant opgaan, dan hebben we ze tenminste niet hier in Nederland. Een aantrekkelijke gedachte misschien, maar we moeten de genocidale barbaren van ISIS juist aanpakken en niet steunen door zoveel mogelijke Nederlandse jihadi's te sturen. We moeten ISIS vernietigen, tot de laatste man. De genocide die in Irak plaatsvindt moet zo snel mogelijk stoppen.
Een tweede punt waar Wilders mee scoort, volgens mij (ik weet het wel zeker): hij steunt Zwarte Piet als geen ander in de Kamer. Binnenkort komt hij zelfs met een heuse Zwarte Piet-wet om te voorkomen dat de politiek-correcte elite voorgoed het mooie Sinterklaas-feest naar de verdommenis helpt. Ja, een wet om Zwarte Piet te beschermen gaat het niet halen in de Kamer, maar Wilders scoort er mooi wel punten mee bij het gewone publiek. Hij zit niet in de Kamer om wetsvoorstellen aangenomen te krijgen, hij zit in de Kamer om direct tot de kiezer te spreken. Wilders is een van de slimste politici die ik ken.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten