Timmermans' afscheidskado: 100 militairen naar Afghanistan

Geen categoriesep 01 2014, 19:00
Nederland stuurt 100 militairen voor een nieuwe missie naar Afghanistan. Minister Timmermans probeert een wit voetje te halen in Brussel.
De minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, wil zo graag naar Brussel dat het kabinet vandaag zelfs in een artikel 100-brief bekend maakt dat Nederland maximaal 100 militairen naar Afghanistan stuurt. Ja, dat heeft wat met elkaar te maken, en dat leg ik zo uit. De Telegraaf schrijft:

Het gaat om een bijdrage aan een internationale missie van de NAVO om Afghaanse militairen en politieagenten te trainen en te adviseren. De Nederlanders, onder wie trainers, medisch personeel, een transport- en beveiligingseenheid en een logistieke groep, worden bij de noordelijke stad Mazar-e-Sharif gestationeerd. Duitsland heeft in die regio de leiding over de NAVO-missie. Ook blijven er Nederlanders actief in staffuncties in Kabul.

De missie moet op 1 januari 2015 beginnen, en of de missie wordt doorgezet in 2016 wordt volgend najaar besproken. Volgens het kabinet is de Nederlandse bijdrage "bescheiden van aard". Nogal ja. Maximaal 100 militairen is een schijntje, een grap in feite. Het kabinet denkt daar overigens anders over. Volgens het kabinet is Nederland "kwantitatief en kwalitatief voldoende vertegenwoordigd in de kern van de missie".
Juist. Dat zijn we inderdaad, om Timmermans een baantje te kunnen geven in Brussel. Want het is natuurlijk wel heel toevallig, zoals GeenStijl ook schrijft vandaag, dat het kabinet uitgerekend vandaag met de brief over de Nederlandse inzet in Afghanistan komt. Uiterlijk deze week moet Rutte namelijk een dealtje sluiten met de nieuwe Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker. Dan komt een dergelijk bericht over internationale samenwerking natuurlijk uitstekend van pas.
Het klinkt als een complot, maar dat is het niet. Reken maar dat Juncker deze geste van Rutte II kan waarderen. Het betekent niet automatisch dat Timmermans Eurocommissaris wordt, maar de kans wordt er in ieder geval niet kleiner op. Overigens is het opvallend dat de PvdA het kabinet-Balkenende IV liet vallen om een Afghanistan-missie en dat Timmermans als staatssecretaris zijn partijleider Wouter Bos daarin volop steunde... En dat nu diezelfde Timmermans doodleuk een missie naar Afghanistan aankondigt.
Wat mij betreft mag Timmermans vandaag nog weg. Hij is geen briljant minister van Buitenlandse Zaken, zoals sommigen beweren. Integendeel. Hij zit alleen maar op de apenrots aan de Bezuidenhoutseweg om een internationaal baantje voor zichzelf veilig te stellen. Aan zo iemand heeft Nederland helemaal niets.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten