VVD, PvdA willen hogere belasting op auto's

Geen categoriesep 04 2014, 12:45
De VVD is helemaal geen asfaltpartij. De VVD is een belastingpartij.
Het is vaste prik bij het presenteren van de nieuwe begroting: eerst het goede nieuws lekken en pas rond Prinsjesdag al het slechte nieuws naar buiten brengen. Het kabinet doet dat dit jaar ook weer. Nu denken we allemaal dat de inkomstenbelasting omlaag gaat en dat er wordt geïnvesteerd in Defensie (al is dat laatste niet waar; er wordt slechts ietsje minder bezuinigd op de begroting voor dat departement), maar het echt slechte nieuws komt nog.
Er is zelfs al iets gelekt. De belastingen op het bezit van een auto moeten omhoog, vinden PvdA, VVD en gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP. We moeten dus meer gaan betalen omdat we een auto hebben. Lees maar:

Op basis van de CO2-uitstoot van een auto, betaalt een bezitter de aanschafbelasting (BPM). Omdat de uitstoot lastig te bepalen is, betalen veel autobezitters een lage bpm. De test om de CO2-uitstoot te bepalen, is makkelijk te beïnvloeden door autofabrikanten door bijvoorbeeld roosters af te plakken of banden extra hard op te pompen. Het kabinet wil de regels voor de bpm strenger maken door bezitters van bepaalde vervuilende auto's meer belasting te laten betalen.

De bewindslieden worden zelf allemaal lekker rondgereden in dure auto's met chauffeur (zie foto hierboven). Zij merken niks van dit soort domme plannetjes om de belastingen nog verder te verhogen. Maar de gewone autobezitter des te meer. In een artikel dat eind mei op de site van HP/De Tijd verscheen, legde ik uit waarom ik eerder dit jaar mijn auto heb verkocht en wat mij dat scheelt aan belastingen per jaar (tipje van de sluier: duizenden euro's). Ik doe voorlopig niet meer mee met die ongein. Want dat is het, ongein.
De autobezitter is een melkkoe van de overheid en er is geen enkele politieke partij die daar iets aan wil veranderen. Zelfs de VVD niet, die traditioneel wordt gezien als een asfaltpartij, een partij die opkomt voor de belangen van de autobezitter. Niet dus. "De VVD vindt belastingen een noodzakelijk kwaad, de PvdA ziet belastingen als herverdeling van welvaart," schreef een redacteur van de Volkskrant twee dagen geleden. Ik zie geen verschillen anno 2014. De VVD is geen asfaltpartij, de VVD is een belastingpartij. Net als de PvdA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten