Belgen mogen Zwarte Piet houden

Geen categorieokt 25 2014, 19:00
Einde debat daar. Nou ja, soortemet.
Onze zuiderburen zijn ongeveer net zo politiekcorrect als wij, maar blijkbaar vinden zélfs zij het belachelijk om Zwarte Piet racistisch te noemen.

Zwarte Piet kan en mag gewoon zo zwart als roet blijven. Althans dat stelt het Belgische Interfederaal Gelijkekansencentrum. Zij vinden de Zwarte Piet geen strafbare vorm van racisme of een wettelijk verboden vorm van raciale discriminatie.

Uit het onderzoek van het centrum blijkt dat er geen sprake is van "een strafbare vorm van racisme of een wettelijk verboden vorm van raciale discriminatie." Wat ze daarmee bedoelen is (in gewone mensentaal) dat er niets racistisch is aan deze mooie, oude traditie. Discriminatie op basis van ras is daar namelijk gewoon verboden, net als bij ons. Dat het niet 'strafbaar' is betekent dat er gewoon geen racisme plaatsvindt.
Op zich is dit natuurlijk buitengewoon goed om te horen, maar er is wel een probleem: waarom heeft het Gelijkekansencentrum (wat een nam zeg) dit onderzoek eigenlijk uitgevoerd? Hebben professionele racismeroepers daar ook al zoveel invloed dat ze dit soort zaken zomaar kunnen afdwingen of dat dit centrum in ieder geval de druk voelt om de boel eens goed te onderzoeken?
Het echte trieste is dat ik ervan overtuigd ben dat we deze strijd in Nederland al verloren hebben. Ja, er zijn nog steeds veel mensen die Zwarte Piet willen behouden, maar het 'debat' wordt ondertussen al zo hevig gevoerd, en er zijn zoveel opiniemakers die zich aan de zijde hebben geschaard van de Quinsy Garios van deze wereld, dat het onmogelijk zal blijken om Sinterklaas op de normale manier te blijven vieren. Dit soort dingen veranderen zelden in één dag of zelfs in één jaar. Verschillende steden passen zich al aan, tel er nog een jaar of vijf bij en de échte Zwarte Piet bestaat niet meer.
Hopelijk laat men het niet zo ver komen in België: op die manier kunnen normale Nederlanders daar op 5 december dan naar toe om Zwarte Piet alsnog te zien.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten