China verliest geduld met Hong Kong

Geen categorieokt 02 2014, 10:00
Nu wordt het spannend.
Vandaag verloopt de deadline die Occupy Central aan de chief executive van Hong Kong heeft gesteld: als hij niet opstapt, dan worden de demonstraties op de straten uitgebreid. Occupy wil maar één ding - ik kan het niet vaak genoeg herhalen - en dat is dat de 7 miljoen inwoners van Hong Kong hun eigen leider middels vrije verkiezingen mogen kiezen zoals ook was beloofd door China. Ze willen geen nepverkiezing waarbij alle deelnemende kandidaten zijn geselecteerd door het comité van de communistische partij van China.
Intussen raakt het geduld van China op. Ja, nu al, amper een week nadat de vreedzame demonstraties zijn begonnen in de districten Central en Admiralty Dat belooft nog wat. De machthebber in China (de communistische partij) is doodsbenauwd voor de democratiewens van Hong Kong. Als de inwoners van Hong Kong blijven demonstreren, vreest China een totale chaos in het land, omdat veel meer Chinese regio's (Taiwan, Tibet, etc.) een sterk verlangen naar onafhankelijkheid en vrijheid hebben.
Daarom worden alle berichten over de demonstraties in Hong Kong gecensureerd van Weibo, de Chinese variant van Twitter, en zie je op televisie in China geen enkel verslag van de demonstraties. De inwoners van China worden gewoon dom gehouden. De Chinese staatsmedia, die stuk voor stuk spreekbuizen zijn van de Chinese overheid, waarschuwen voor chaos in Hong Kong. Ze scharen zich massaal achter Leung Chun-ying, de Beijing-gezinde chief executive van Hong Kong. "De centrale regering is erg tevreden met zijn werk."
De Chinese staatskrant People's Daily waarschuwt voor "onvoorstelbare gevolgen" als de inwoners van Hong Kong blijven demonstreren ("Occupy Central has destroyed the foundations of society in Hong Kong"). De Chinese staatstelevisie roept intussen de politie in Hong Kong op om de orde op de straten te herstellen. Uiteraard beweert China dat de gebeurtenissen in Hong Kong de "interne zaken" van China zijn, maar iedereen weet dat dat niet zo is. De hele wereld kijkt mee naar de pogingen van Hong Kong om een meer democratische en meer vrije samenleving te worden, los van China.
Het gevaar bestaat dat China de demonstraties op een gegeven moment zo spuugzat is dat het land gaat ingrijpen en bijvoorbeeld het Chinese Volksbevrijdingsleger naar Hong Kong stuurt. Op dit moment zijn de demonstraties nog hartstikke vredig (de demonstranten ruimen zelfs hun eigen troep op), maar als de Chinese overheid binnen nu en een paar weken het leger op de demonstranten afstuurt (wat niet onwaarschijnlijk is als de demonstranten de straten en misschien zelfs overheidsgebouwen gaan bezetten), dan weet ik wel zeker dat dit ernstig uit de hand gaat lopen.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten