Coalitie wil geen hoorzitting over vlucht MH17

Geen categorieokt 20 2014, 14:00
Het kabinet is doodsbang om de rebellen en Rusland tegen zich in het harnas te jagen.
Man, man, man. Zelfs ons kabinet heeft last van de watjesfisering van de samenleving. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben vandaag namelijk laten weten geen interesse te hebben in een speciale hoorzitting over vlucht MH17. 
Die hoorzitting werd aangevraagd door het CDA en D66 nadat bekend werd dat Duitse parlementariërs materiaal hebben mogen inzien van de Duitse inlichtingendienst waaruit blijkt dat de Oekraïense rebellen en hun Russische vrienden achter de aanslag zaten op vlucht MH17 van Malaysia Airlines.
Volgens regeringsbronnen heeft ons kabinet dezelfde documenten in handen (of hebben Rutte en co. ze in ieder geval gezien) en weet men dus dat er geen twijfel over bestaat wie verantwoordelijk is voor die vreselijke terreurdaad. Toch weigeren de regeringspartijen die informatie met de andere parlementariërs te delen:

Premier Mark Rutte heeft altijd volgehouden de afhandeling van de ramp in drie stappen te doorlopen, namelijk: eerst de repatriëring van de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen, vervolgens onderzoek naar de toedracht van de ramp en daarna berechting van de daders. Mede omdat Nederland internationaal onderzoeksleider is, is het terughoudend met het trekken van conclusies, liet een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zondag weten.

Initiatiefnemer Pieter Omtzigt laat Nu.nl weten teleurgesteld te zijn. "Jammer, er is namelijk voldoende aanleiding voor de Kamer om opheldering te vragen." Dat is bijzonder vriendelijk verwoord, maar ik zou me toch iets krachtiger uitdrukken, Pieter: het is een grof schandaal dat het kabinet lak heeft aan de volksvertegenwoordiging en dus aan het volk zelf door deze informatie verborgen te houden voor het parlement. Als Duitsland deze informatie kan delen met parlementariërs kan Nederland dan ook. Zo moeilijk is dat niet.
Maar nee, zoals gebruikelijk is Nederland weer eens veel te bang voor mogelijke repurcussies waardoor Rutte en zijn nieuwe minister van BuZa Bert Koenders van tevoren al pas op de plaats maken. Want stel je voor dat Rusland boos wordt. Brr, dat moet je niet willen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten