De boycot van Rusland blijkt opnieuw succesvol

Geen categorieokt 18 2014, 10:00
Wie niet horen wil, moet maar voelen. En zoals dat dan gaat: Moody's verlaagt de toch al niet al te florissante credit rating van Rusland opnieuw.
Goed nieuws voor de Europese beschaving vandaag, want de berichten dat het bergafwaarts gaat met de Russische economie stapelen zich op:

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietbeoordeling voor Rusland verlaagd. Dat maakte de firma vrijdag bekend. De kredietbeoordeling voor Rusland ging met een stap omlaag van Baa1 naar Baa2 met een negatief vooruitzicht.

Als reden voor de afwaardering wees Moody's op de in toenemende mate verslechterende economische groeiverwachtingen voor de middellange termijn. Dat komt onder meer door de impact van de crisis in Oekraïne en de internationale sancties.

Normaalgesproken is het niet per sé goed nieuws als de economie van een ander land stagneert, maar met Rusland is het anders: er is namelijk een hele lading boycotsmaatregelen afgekondigd tegen het Kremlin vanwege diens consistent bizarre optreden in internationale aangelegenheden.
De waarschuwing aan Poetin dat hij te ver gaat, ligt nu met dit rapport van Moody's een stuk duidelijker in Moskou. Vooral het feit dat de Russische kredietwaardigheid een negatieve 'outlook' heeft zou het Kremlin te denken moeten geven: bij ongewijzigd beleid worden er binnenkort dus nog meer verlagingen uitgevaardigd. Elke verlaging gaat uiteraard gepaard met een forse groei van de rentelast van Rusland, wat uiteraard direct weer ten koste gaat van de Russische burger.
De T-splitsing op de weg van Poetin komt dus met rasse schreden dichterbij. Vroeg of laat zal de Russische president moeten kiezen tussen twee opties. Optie één is inbinden op het Oekraïense dossier, maar daarmee het brood op de plank van zijn inwoners redden. De andere optie is het willens en wetens uithongeren van zijn eigen bevolking, terwijl hij zijn bezettingsoorlog in Oekraïne gewoon voortzet.
Als Poetin écht een man is die van Rusland en de Russen houdt is duidelijk dat hij zijn prestigeprojectjes in de ijskast moet zetten. Maar ik betwijfel of dat het geval is; Vladimir Poetin is immers de kerel die zelf ruiterlijk toegeeft niet over een ziel te beschikken. Poetin is immers de moderne keizer Nero: triomfantelijk speelt hij op de harp, terwijl onder hem het Rijk in de brand staat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten