Edith Schippers wil niet aan pillentest voor xtc

Geen categorieokt 28 2014, 20:00
Een pillentest op een dancefeest heeft geen enkele zin.
Wie niet het risico wil lopen dood te gaan door het slikken van illegale harddrugs, heeft eigenlijk maar één optie: níet slikken. Het klinkt simpel, en dat is het ook. Wie er met zijn of haar afblijft, heeft niks te vrezen.
Maar leg dat maar eens uit aan linkse partijen als PvdA, SP, D66 en GroenLinks, die vinden dat er speciale drugstests moeten komen om illegale harddrugs te testen op feesten en in clubs.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het invoeren van drugstests niet slim, om de reden dat het alleen maar zorgt voor schijnveiligheid.

Het invoeren van drugstests op festivals vindt Schippers echter "helemaal geen optie", omdat de tests geen absolute veiligheid kunnen garanderen.

Een goede test kan volgens haar alleen worden uitgevoerd in het speciaal daarvoor uitgeruste lab van het Trimbos-instituut. "Tijdens festivals is daar ook extra capaciteit beschikbaar."

Schippers raakt hier een belangrijk punt. Wie xtc of andere illegale harddrugs wil kopen van een anonieme dealer op straat of in de club om high te worden, kan met een drugstest géén garantie krijgen dat het veilige drugs zijn. De enige garantie die ik ze persoonlijk wel durf te geven is dat als ze geen illegale harddrugs gebruiken ze er ook niet dood aan gaan. 
Zoals Kees van der Staaij van de SGP zegt: "Drugsdoden tijdens een festival, en waar gaat het hier over? 'Moeten we niet gaan testen.' Is dat niet bizar? Moet je niet zeggen: XTC is gewoon troep?!" Dat is het inderdaad, net als andere harddrugs. Een drugstest heeft helemaal geen enkele zin. Gratis water ook niet.
Beter maken we de mensen ervan bewust dat het 1. niet normaal is om illegale harddrugs te gebruiken en 2. dat die illegale harddrugs behoorlijk onveilig zijn en dat je ze dus beter links kunt laten liggen.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten