Goed nieuws! Er komt geen rook-Gestapo

Geen categorieokt 22 2014, 13:00
Maar begin dat rook-Achterhuis toch maar alvast in te richten.
Er mag niet meer gerookt worden in kleine cafés, maar eigenaren van dergelijke establishementen hoeven zich nergens zorgen om te maken: er worden geen extra controles op het rookverbod. Natuurlijk geldt wel kroegeigenaren de pineut zijn als ze klanten in hun eigen café laten roken terwijl er verder geen personeel is, maar ach, het is niet zo dat er dagelijks razzia's zullen worden gehouden om wetsovertreders massaal in te rekenen.
Aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen RTL Nieuws.

Roken is vanaf nu verboden in alle Nederlandse cafés, ook in de kleine kroegen zonder personeel waar eerst een uitzondering gold, liet staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gisteravond weten.

Deze maatregel is één van de schandelijkste wetten ooit. Dat zeg ik niet omdat ik zelf graag rook (ik rook al jaren geen sigaretten meer), maar omdat deze idiotie nu ook betrekking heeft op eenmanszaken. Er werkt dus geen personeel, maar volgens onze aardige rechters van het Hooggerechtshof maakt dat niets uit. Welnee, de wet die zogenaamd bedoeld was om personeel te beschermen tegen de nadelige effecten van sigarettenrook is uiteindelijk een algemene ban geworden. Natuurlijk stond dat de wetgever van het begin af aan al voor ogen, maar ja, die kon dat niet zo duidelijk stellen. Anders was het saaie, ja-knikkende Nederlandse volkje misschien wel boos geworden.
Maar goed, nu het zo ver is hoeven kleine kroegen dus niet te vrezen. Er wordt gewoon gecontroleerd en café's waar gerookt wordt, worden op de bon geslingerd, maar hé, dat is volkomen normaal! Ze hoeven niet te denken dat er opeens razzia's worden gehouden of iets dergelijks.
Haha. Tuurlijk niet!
Wel een vraagje: wie beweerde er eigenlijk dat dit wél zo zou zijn? Tegenstanders van het algemene rookverbod zijn er niet op tegen omdat ze denken dat de anti-rookbrigade straks zwaar bewapend en al over straat loopt, maar omdat het principieel verkeerd is om mensen voor te schrijven wat ze wel en niet mogen doen in hun eigen pand als ze een ander - zonder dat die daar iets aan kan doen door bijvoorbeeld op te staan en weg te gaan - geen schade berokkenen. Begrijpen de NNWA en het kabinet dat nou echt niet, of interesseert het ze gewoon geen bal en proberen ze de boel maar wat te spinnen om ervoor te zorgen dat 'het klootjesvolk' rustig blijft?
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten