Het ISIS-sprookje: en ze leefden nog lang en gelukkig

Geen categorieokt 02 2014, 20:00
Volgens GroenLinks-oprichter Hans Feddema moeten we niet teveel acht slaan op ISIS. De organisatie bestaat uit "in essentie jonge idealisten, gericht op bevrijding." Niks aan het handje dus!
Jongens en meisjes,
Ik ga jullie nu een verhaaltje vertellen over de Islamitische Staat. De Islamitische Staat is een land hier ver vandaan, waar je weliswaar geen kabouters met puntmutsen hebt, maar wel heel veel mensen met gezichtsbedekkende hoofddeksels. We zouden ze prinsen op witte paarden kunnen noemen, maar aangezien ze ook daar in de nieuwe tijd leven is wellicht 'kalieven in de gestolen humvee' een betere aanduiding voor deze weldoeners.
Deze prinsen - pardon, kalieven - strijden tegen onrecht. Want hun land wordt geregeerd door een gemene tandarts en een strenge schoolmeester. De gemene tandarts heet Bashar. Bashar is een gemene autocraat, en daarom is het nobel om de wapens tegen hem op te pakken. Wat zeg ik? Daarom is het nobel om iedereen die geen extremistische Soenniet is te onthoofden, te kruisigen, standrechtelijk te executeren of als seksslaaf te gebruiken. Want Bashar is de grote boze tandarts van Syrië.
Nog erger dan Bashar is schoolmeester Nouri van Irak. Nouri is democratisch gekozen in een verkiezing die qua pluriformiteit, transparantie en eerlijkheid zo'n beetje de norm is voor de hele regio. Maar toch is Nouri een slechte autocraat, want anders past het niet in mijn geromantiseerde Volkskrant-frame. Iemand moet er de bad guy zijn, nietwaar? Dat is dus de strenge schoolmeester Nouri. En daarom is het nobel om de wapens tegen hem op te pakken. Wat zeg ik? Daarom is het nobel om iedereen die geen extremistische Soenniet is te onthoofden, te kruisigen, standrechtelijk te executeren of als seksslaaf te gebruiken. Want Nouri is de grote strenge schoolmeester van Irak.
De kalieven in de gestolen humvees moeten zich niet laten onderdrukken, natuurlijk. Daarom gingen ze vechten tegen het boze tweetal in een Democratische Revolutie. Soms waren de kalieven een beetje ondeugend en deden ze wat kleine provocaties. Zoals uit uitmoorden en verkrachten van een heel Koerdisch dorp, maar daar moet je niet te zwaar aan tillen. Door de bank genomen zijn de kalieven gewoon nobele idealisten.
En ze slachtten nog lang en gelukkig.
Aldus Hans Feddema, mede-oprichter van GroenLinks en groot tegenstander van een militaire missie tegen ISIS. Ook houdt de man van elfjes en het vergoelijken van volkerenmoord.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten