Hypocriete Palestijnen en de Tempelberg

Geen categorieokt 30 2014, 16:00
Wat er momenteel plaatsvindt in Israël is iconisch voor het hele conflict tussen Israël en de Palestijnen.
Ondanks dat het niet al te lang geleden is dat Israël in een oorlog verzeild raakte met Gaza, staan de Joodse staat en de Palestijnen momenteel weer lijnrecht tegenover elkaar. De situatie werd er gisteren niet beter op nadat een moordaanslag op een bekende Israëlische actievoerder plaatsvond. Het slachtoffer heet Yehuda Glick, en is bekend vanwege zijn streven om de voor de Joodse religie belangrijke Tempelberg ook weer open te stellen voor Joden. Momenteel mogen er namelijk alleen Palestijnen bidden. Ja, raar maar waar: zelfs in Israël is er dus een gebied dat volledig Judenrein is. Veel Joden stuit dit tegen de borst, en dat is begrijpelijk.
Voor sommige Palestijnen is dat kennelijk echter niet begrijpelijk. Voor hen is verkondigen dat de Tempelberg niet alleen voor moslims, maar óók voor Joden, gelijk aan het tekenen van je eigen doodvonnis. Glick werd daarom door een motorrijder van dichtbij onder vuur genomen. Israël kon gelukkig de dader snel identificeren en wist hem in een vuurgevecht uit te schakelen.
In een land waar twee bevolkingsgroepen vaak recht tegenover elkaar staan worden zulke incidenten direct in een breder verband geplaatst. Acties zoals deze leiden dus maar al te vaak tot reacties, en dus heeft de Israëlische overheid niet alleen de taak, maar ook de plicht om te zorgen dat er zo min mogelijk schade wordt aangericht.
Derhalve heeft de regering besloten om de Tempelberg helemaal af te sluiten. Er konden al geen Joden meer heen, maar nu dus ook geen moslims meer. Mochten er dus gewapende sympathisanten zijn van Glick die wraak willen nemen op die plaats waarmee het allemaal begon, dan is die terreurdaad bij dezen voorkomen. Wanneer je het nuchter bekijkt zal je dus zelfs moeten toegeven dat Israël de Palestijnen een gunst heeft verleend: het land biedt bescherming.
Maar uiteraard zien de Palestijnse autoriteiten dat anders. President Abbas sprak van een "oorlogsverklaring":

De Palestijnse president Mahmoud noemde de sluiting volgens SkyNews een gevaarlijke Israëlische escalatie en een oorlogsverklaring aan het adres van de Palestijnen en alle andere Arabieren en islamieten'.

De dubbele standaard van de Palestijnse politieke leiding wordt zo pijnlijk zichtbaar: kennelijk is het geen 'escalatie' en 'oorlogsverklaring' om van Joden te eisen dat ze niet mogen bidden op de Tempelberg, maar gebeurt hetzelfde bij moslims dan is het land ineens te klein. Dan wordt er door de Palestijnse top gehitst en opgeroepen de wapens te grijpen. Tevens uiteraard geen woord over de moordaanslag op Glick: ook dat was kennelijk fair game en noch een oorlogsverklaring, noch een escalatie.
En zo zien we in Israël twee partijen die niet alleen tegenover elkaar staan, maar ook tegenovergestelde principes hebben. De regering van Israël zet zich in om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen, en de Palestijnse leiding doet zoveel als ze kunnen om het gebied weer in oorlog te krijgen. Erg treurig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten