Man met ebolaverschijnselen reisde met bus en trein

Geen categorieokt 05 2014, 15:00
Laat de paniek maar alvast uitbreken. UPDATE: geen ebola maar malaria.
Oh nee! Er is niet alleen een man opgenomen in een Dordts ziekenhuis met ebolaverschijnselen, maar volgens het Algemeen Dagblad is de patiënt ook nog eens met bus en trein naar het ziekenhuis gereisd. De GGD in Dordrecht maakte dat eerder vandaag bekend.
Nance de Graaf van de GGD voegt daar aan toe dat er op dit moment wordt uitgezocht wie zijn medepassagiers waren in het Openbaar Vervoer. Als blijkt dat de man inderdaad aan ebola lijdt zullen die individuen ongetwijfeld onmiddellijk onder toezicht worden gesteld. Ook worden de drie mensen in de huisartsenpost waar hij zich meldde streng in de gaten gehouden. Ze moeten hun temperatuur de komende week twee keer per dag meten. Als ze koorts krijgen worden zij ook onmiddellijk opgenomen en worden ze geïsoleerd van de rest van de samenleving.
Hoewel sommige mensen ongetwijfeld de neiging zullen hebben om te paniekeren is dat niet nodig. Zoals wij al schreven toen bekend werd dat een Amerikaanse cameraman ebola heeft is ebola qua besmettingsgevaar niet te vergelijken met, zeg, de griep.

Je kan alleen besmet raken met ebola als je in contact komt met de lichaamsvloeistoffen van een ebola-patiënt met zichtbare symptomen, dus niet via de lucht. 

Zoals de al eerder genoemde De Graaf ook zegt:

Volgens haar is er geen reden tot paniek over eventuele besmetting. 'Het gaat om mensen die binnen een meter contact met de man hebben gehad. Er moet uitgezocht worden met wie de man nog meer contact heeft gehad. We moeten niet de paniek gaan krijgen 'oh , ik heb gisteravond ook in die Schiphol-trein gezeten'.

Ebola is een buitengewoon gevaarlijke ziekte; als je besmet raakt is de kans gewoon aanwezig dat je er aan overlijdt (in Afrika is één op de twee patiënten omgekomen). Maar dat betekent niet dat we ons nu ernstig zorgen hoeven te maken - tenminste, niet zolang de staat zijn werk goed doet. Hoe? Door iedereen zo snel mogelijk te isoleren en mensen die contact hebben gehad met de patiënt in kwestie onmiddellijk op te sporen. Als dat gedaan is kunnen zij al voor ze daadwerkelijk symptomen vertonen (het is pas besmettelijk als men daadwerkelijk ziek wordt) in behandeling worden genomen. Het risico op meer besmettingsgevallen is dan minimaal.
UPDATE:
Goed nieuws: de patiënt lijdt niet aan ebola, maar aan malaria. Dat is natuurlijk ook geen pretje, maar het is natuurlijk beter dan ebola; zeker voor de rest van de maatschappij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten