Ministerie van Justitie en Veiligheid is één corrupte bende

Geen categorieokt 24 2014, 15:00
Who's watching the watchers?
De mensen die u en mij 24 uur per dag in de gaten houden om te controleren of we ons wel continu aan de wet houden blijken zelf iets minder eerzaam te zijn. Dat bericht de Volkskrant vandaag:

Het integriteitsbeleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie is niet op orde. Interne onderzoeken naar kwesties rond belangenverstrengeling, mogelijke strafbare feiten en grensoverschrijdend gedrag door justitiepersoneel geschieden vaak te laat, hapsnap of paniekerig. Dat blijkt uit justitiedocumenten. Daardoor ontstaat er willekeur, wordt er niet altijd aangifte gedaan van strafbare feiten door ambtenaren en blijven meldingen van klokkenluiders liggen. Ook werken de talrijke ministeriële afdelingen die zich met integriteit bezighouden langs elkaar heen. D

Dat is natuurlijk best erg allemaal, maar daar komt nog eens bij dat de ambtelijke top geen idee heeft wat er gebeurt. De minister en zijn hoge vrienden hebben geen goed overzicht van het aantal zaken waarin de grens tussen acceptabel en onacceptabel zijn overschreden, en ze weten al helemaal niet hoe die gevallen vervolgens worden afgehandeld.
Bovenstaande blijkt allemaal uit een rapport van Frans van Oostrum, die door de secretaris-generaal Pieter Cloo is ingehuurd om het integriteitsbeleid van het ministerie eens goed onder de loep te nemen.
In de analyse wordt duidelijk gemaakt dat het een enorme puinhoop is op het ministerie. Zo zijn er wel allemaal regels die corruptie en ander oneerzaam gedrag tegen moeten gaan, maar weet niemand precies wat die regels nou precies inhouden en wat ermee moet worden gedaan.
Zoals GeenStijl ook al opmerkt is dat gezien Opsteltens staat van dienst niet echt verrassend, maar het gebeurt toch niet zo vaak dit dit soort misstanden zo duidelijk in kaart worden gebracht.
En daar is natuurlijk een reden voor. The powers that be willen dit soort dingen helemaal niet weten. Corruptie? Integriteitsproblemen? Gewoon de andere kant opkijken en doorgaan met de show. Regels zijn immers alleen voor het domme klootjesvolk, de boven-ons-gestelden hebben meer dringende zaken te doen:

Zijn rapport Integriteit... vanzelfsprekend viel twee weken terug in slechte aarde bij de Bestuursraad. De topambtenaren lieten Van Oostrum weten zijn bevindingen niet te delen en zijn toon te negatief te vinden. Ook voelen de afdelingsdirecteuren er niet voor om een speciale afdeling interne integriteitszaken op te tuigen.

Combineer de gang van zaken op het ministerie van Veiligheid en Justitie met het geklungel van Opstelten tijdens de zomer, en je kunt maar tot één conclusie komen: de tijd is gekomen voor meneer Zero Tolerance om het veld te ruimen. Slechter kan het in ieder geval niet worden.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten