Nederlandse F16's zijn er klaar voor

Geen categorieokt 06 2014, 9:00
Onze vliegtuigen hebben al een paar rondjes gemaakt boven Irak.
De Telegraaf bericht vandaag dat de Nederlandse F16's het afgelopen weekend al in actie zijn gekomen. Gisteren hebben zij voor het eerst boven het conflictgebied in Irak gevlogen. In totaal voerden de jachtvliegtuigen twee vluchten uit, met twee toestellen per keer. Tijdens die vluchten testten ze onder andere hun mogelijkheden om grondtroepen te steunen als die het opnemen tegen ISIS. Volgens de krant voor wakker Nederland zijn de F16's nu "volledig gereed om ingezet te worden."
Hoewel generaal buitendienst (b.d.) Steve Netto zaterdag in De Telegraaf zei dat ISIS waarschijnlijk in staat is om onze vliegtuigen neer te halen, zegt commodore Onno Eichelsheim dat hij zich daar geen zorgen over maakt. Tenminste, hij heeft er "geen slapeloze nachten" van, wat ook een beetje vreemd zou zijn aangezien hij directeur operaties van de Koninklijke Luchtmacht is. Als hij de stress niet aan kan en helemaal gek wordt als onze jongens iets van risico lopen kunnen we Defensie beter maar helemaal opdoeken.
Hoe dan ook, onze F16's zullen vanaf nu vooral gebruik worden als close air support. Dit betekent dat hun voornaamste taak eruit bestaat om grondtroepen van het Iraakse leger en de Peshmerga vanuit de lucht te ondersteunen als ze slaags raken met ISIS. Daarnaast moeten ze ook operaties uitvoeren op militaire doelen als opslagplaatsen, mortieropstellingen, en tanks.
Natuurlijk had Nederland in staat moeten zijn om veel meer F16's te sturen. Helaas is dat door de vele bezuinigingen op Defensie niet mogelijk. Toch kunnen we er trots op zijn dat onze luchtmacht in ieder geval een rol speelt in dit conflict. ISIS-leden zijn niets meer of minder dan islamitische nazi's; het is bijzonder mooi dat onze jongens (en meisjes) worden ingezet om ze uit te schakelen. Iedere gedode terrorist betekent namelijk minimaal één gered leven van een onschuldige burger - een waarschijnlijk meerdere.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten