Oscar Pistorius veroordeeld tot vijf jaar cel

Geen categorieokt 21 2014, 12:00
Voor de dood van Reeva Steenkamp.
Voor veel Zuid-Afrikanen was vandaag de grote dag: Oscar Pistorius zou te horen krijgen hoe lang hij vast zou moeten zitten wegens het doden van zijn vriendin, Reeva Steenkamp. Hele families zaten voor de buis; de straten waren leeg. Misschien wel de bekenste - en nu in ieder geval de beruchtste - atleet van het land zou vrijwel zeker slecht nieuws te verduren krijgen, en Steenkamps nabestaanden juist genoegdoening.
Rechter Thokozile Masipa stond voor een moeilijke taak - in pr-opzicht tenminste. De verdediging beweerde dat het dodelijke schietincident een ongeluk was. Pistorius zou het niet bewust hebben gedaan, hij dacht dat er een inbreker was, etc. enzo. Daarom zeiden zijn advocaten dat een taakstraf en een boete genoeg straf waren. Misschien nog een aai over de bol, en dat had het dan moeten zijn.
De aanklagers dachten daar heel anders over: zij eisten tien jaar cel. Helaas kwam het niet zo ver: Pistorius werd nu dus veroordeeld tot vijf jaar, waarvan hij 10 maanden moet uitzitten volgens zijn advocaten. Dat is natuurlijk niets; hij heeft een jaar de tijd om zijn zonden te overdenken, maar daarna mag hij gewoon weer naar buiten en verder gaan met zijn leven. Iets dat Reeva dankzij hem niet kan doen.
Dit is natuurlijk een aanfluiting eerste klas. Hoewel er geen limiet gesteld wordt aan de straf die iemand kan krijgen voor dood door schuld, zeggen Zuid-Afrikaanse experts dat de strafmaat normaal gesproken beperkt blijft tot 15 jaar. Gezien het brute geweld dat Pistorius gebruikte lijkt zo'n straf me niet meer dan gepast. Het is werkelijk te belachelijk voor woorden dat hij er met vijf jaar - of moet ik zeggen tien maanden? - vanaf komt.
Wat had ik graag willen weten wat er gebeurd zou zijn als Pistorius niet zo bekend was. Had hij dan wel vijftien jaar of op zijn minste 10 jaar gekregen (wat het Openbaar Ministerie eiste)? Heeft zijn reputatie hem beschermd? De opmerkingen van de rechter - over het goede werk dat Pistorius heeft gedaan voor gehandicapten en in zijn gemeenschap - geven me helaas toch dat gevoel.
Overigens is de zaak nog niet helemaal voorbij. Het zou best kunnen dat de verdediging of de aanklagers in beroep gaan... of dat ze dat allebei doen. Ik hoop het maar; in een nieuwe rechtszaak is een zwaardere straf mogelijk.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten