Ouders boos: 'Schoolreisjes worden te duur!'

Geen categorieokt 24 2014, 19:00
Niet iedereen kan ze betalen.
Oh nee! Een ontzettend groot probleem in egaliserend Nederland: sommige schoolreisjes kosten tegenwoordig zoveel geld dat niet alle ouders ze kunnen betalen en sommige kinderen dus thuis moeten blijven. Vre-se-lijk! RTL Nieuws luidt de noodklok dan ook:

Ouders krijgen steeds vaker te maken met dure schoolreisjes. Kozen middelbare scholen vroeger voor reisjes binnen Europa, nu worden het ware avonturen naar India of Australië. Ouders kunnen dat lang niet altijd betalen en ouderorganisaties luiden de noodklok. Volgens Michiel Jongewaard van de ouderorganisatie Vereniging Openbaar Onderwijs zijn de dure reisjes een trend van de laatste jaren: "De scholen moeten concurreren, willen zich van elkaar onderscheiden en één van de manieren om dat te doen is dan het organiseren van verre, maar ook dure, reisjes."

Concurrentie? Dat is wel héél erg zeg. Dan krijg je straks nog betere scholen! Als er een goede school in een bepaalde buurt of stad staat moeten de scholen in de omgeving zich immers wel aanpassen. Nee, nee, dat moet je niet willen! Het is veel beter om alleen maar middelmatige onderwijsinstellingen te hebben; dan hoeft niemand zich buitengesloten te voelen.

"Het zou zomaar kunnen gebeuren dat scholen met dure reizen alleen nog kinderen van de rijkere ouders krijgen. En dat is niet de bedoeling, elk kind moet in principe welkom zijn."

Oh? Wie zegt dat een dergelijk scenario de bedoeling niet is of mag zijn? Ouders die meer geld verdienen - harder en slimmer werken, hun privéleven opofferen om meer euro's mee naar huis te nemen, meer zakelijke risico's nemen hopende dat het ze ook wat extra's oplevert - kunnen betere, mooiere dingen kopen voor hun kroost. Onderwijs is één van die 'dingen': het is in eerste instantie aan de ouders om die te betalen, niet aan de staat.
Ouders die niet willen werken, of die wel werken, maar op een minder effectieve manier en op een positie met minder verantwoordelijkheden, verdienen minder en kunnen de kids dus minder geven. Zo werkt dat ja.
Oh, en as er grote groepen ouders zijn die verre reizen niet kunnen of willen betalen (er zijn ook vaders en moeders die best duizend euro kunnen neerleggen voor een schoolreisje maar die dat verdommen omdat ze het niet belangrijk genoeg vinden - neem het ze eens kwalijk) moeten scholen met alternatieven komen. Dan krijg je de mogelijkheid om naar New York te gaan óf naar Parijs (om maar iets te noemen). Zo kan iedereen op schoolreisje. 
Mochten er kinderen zijn van ouders met minder geld die zich vervolgens hardop afvragen waarom ze niet mee kunnen met de groep die naar New York gaat dan mogen papa en mama even uitleggen hoe het zit. Misschien dat deze kinderen daardoor het besluit nemen dat zij later wél een dure reis willen kunnen betalen, waardoor ze de drang krijgen om meer te verdienen dan hun ouders. Daar hebben zijzelf niet alleen iets aan, maar de rest van de maatschappij óók.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten