PvdA wil 'de buurt' meer zeggenschap geven

Geen categorieokt 23 2014, 13:00
Wat een slim idee, zeg.
Even zonder enig cynisme: het plan van de PvdA om buurtbewoners meer zeggenschap te geven over hun buurt is in de kern hartstikke goed. Ik citeer:

Buurtbewoners moeten als eerste het recht krijgen om op een vrijkomend gebouw met een maatschappelijke functie of een stuk grond in hun wijk te bieden. Dat kunnen schooltjes of buurthuizen zijn of een stuk land waarop een buurtcentrum kan komen. Het is een opvallend onderdeel van een plan van de PvdA om mensen meer zeggenschap in hun eigen buurt te geven.

Volgens PvdA-Kamerlid Grace Tanamal is daar veel behoefte aan: "Veel buurtbewoners willen hun buurthuis zelf beheren omdat zij ideeën hebben over hoe het beter kan. Die ruimte moeten we hun geven. Want wijken en buurten zijn van hun bewoners." Dat is 100 procent waar.
Het PvdA-plan past in de participatiesamenleving, een heel sympathiek idee. De overheid trekt zich terug en de mensen gaan meer voor zichzelf en elkaar zorgen zonder dat de overheid eraan te pas komt. Dat is altijd goed. Het enige probleem: de overheid neemt de participatiesamenleving totaal niet serieus. Wij moeten wél meer voor onszelf en elkaar gaan zorgen, maar de belastingen gaan met geen cent omlaag.
Lees bijvoorbeeld dit uitstekende opiniestuk uit de Volkskrant van gisteren:

Met het uitroepen van de participatiesamenleving heeft dit kabinet eigenlijk een wisseltruc met ons uitgehaald. De burger moet een aantal zaken zelf gaan regelen, waar tot nu toe de overheid voor zorgde. Maar van enige teruggave van de contributie die we daar aan de overheid voor betalen, is geen sprake. Integendeel. Dat zou u van uw voetbalclub of tennisvereniging niet pikken.

Het PvdA-voorstel kan ik helaas niet serieus nemen wetende dat de overheid net zo groot blijft of zelfs nog groter wordt onder dit kabinet. Ja, de mensen in de buurt moeten meer zeggenschap krijgen over de buurt en nee, dat kan niet als de overheid zich niet flink terugtrekt op allerlei gebieden, en dan met name op het gebied van de belastingen.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten