Samsom accepteert kritiek omdat dat "zo hoort"

Geen categorieokt 07 2014, 20:00
Diederik Samsom is totaal de weg kwijt.
Het gaat niet zo goed met PvdA-partijleider Samsom. Vandaag was de fractievergadering van de PvdA waarin de instabiele positie van Didi Samsom en de belabberde toestand van de partij (12 zetels in de peilingen) werd besproken. Oh, en het ging natuurlijk ook over de LPF-toestanden binnen de fractie nadat Khadija Arib, tegen de zin in van de partijtop, door haar collega's werd uitgeroepen tot de nieuwe fractiesecretaris.
Over dat laatste houdt hij de kaken stijf op elkaar, maar over de kritiek binnen de partij op zijn leiderschap wilde Samsom na afloop van de - ongetwijfeld spannende - vergadering wel iets zeggen tegen de media. Niet veel natuurlijk - de rest zal vast later weer uitlekken via de media, zoals gebruikelijk is bij onze vrienden van de PvdA - maar hij zei dat de kritiek hem "raakt". Dat niet alleen, hij trekt zich de kritiek ook aan, "want dat hoort zo".
Ja, u leest het goed. Samsom gaat iets met de kritiek doen omdat dat "zo hoort", niet omdat hij het ermee eens is. Ben je mal? Samsom trekt zijn eigen lijn, ook als dat het definitieve einde van zijn partij betekent. Kritiek is gewoon stom. Dat blijkt wel uit de opmerking van de driftkikker van de PvdA dat de mensen van zijn partij zich iets minder met zichzelf moeten bezighouden. Ik citeer:

Wat er precies is besproken, zei hij niet. "Uiteindelijk komen we altijd weer tot de conclusie dat we samen, als PvdA in de Eerste en Tweede Kamer en alle anderen in de partij, problemen van mensen moeten oplossen. We moeten iets minder bezig zijn met onszelf en iets meer met de problemen," aldus Samsom.

Oftewel: de critici in de partij moeten vanaf nu hun mond houden. Als Samsom partijleider blijft, komt het allemaal vanzelf wel weer een keer goed. Heus. De rest van de PvdA weet dat dat niet zo is. U en ik weten dat het zelfs nooit meer goedkomt, wie er ook aan de macht is bij de sociaal-democraten. Laten we er niet omheen draaien: er verandert niets aan de inhoudelijke leegte van de PvdA als het poppetje wordt vervangen.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten