Van Agt: 'Het CDA gaat hartstikke kapot!'

Geen categorieokt 22 2014, 20:00
Oud-CDA premier Dries van Agt denkt dat zijn partij over tien jaar niet meer bestaat.
Oh nee! CDA-coryfee Dries van Agt heeft buitengewoon slecht nieuws voor zijn partijgenoten: over tien jaar kunnen ze de tent daar wel sluiten.

Oud-premier Dries van Agt (CDA) houdt er rekening mee dat zijn partij over tien jaar niet meer bestaat. Dat zegt Van Agt in het Demo, het blad van de Jonge Democraten, de jongerenafdeling van D66. "Die bestaat wellicht niet meer in 2024", zegt Van Agt over zijn partij, die volgens hem klein en minder relevant wordt. "Het ziet ernaar uit dat aan het christendom gelieerde partijen hun beste tijd hebben gehad." Volgens Van Agt moet het CDA een voorbeeld nemen aan de Duitse CDU, die wél 'miraculeus stoelvast en bestendig' is.

De wat? Even wachten hoor. Dus aan de ene kant zegt hij dat het CDA binnenkort hartstikke dood is, maar aan de andere kant voegt hij daar aan toe dat ze een voorbeeld moeten nemen aan het ook al christendemocratische CDU van Angela Merkel, dat sterker is dan ooit. Gezien zijn recente uitlatingen over het conflict tussen de Palestijnen en Israël had ik al het vermoeden dat hij een beetje de weg kwijt was, maar dit is wel héél chaotisch en ondoordacht.
Je kunt niet zeggen dat een partij over tien jaar niet meer bestaat en tegelijkertijd wijzen naar een vergelijkbare partij in een ander land die het nog altijd geweldig doet... en precies dezelfde ideologie aanhangt (of eigenlijk: mensbeeld en visie op mens en politiek).
Het CDA Leeuwarden heeft dan ook - terecht - gevat gereageerd op de uitspraken van het vriendje van Greta Duisenberg:
Er zijn oud-politici en met name (anti-christelijke) columnisten die nu al jaren roepen dat het CDA binnenkort zal uitsterven, maar ik zie daar weinig bewijs van. In plaats van langzaam maar zeker ten onder te gaan herstel de partij zich juist in de peilingen. De reden daarvoor laat zich raden: er is ruimte op rechts, en het CDA duikt daar in ieder geval deels in. Ze hoeven niet steeds te herhalen dat hun politieke voorstellen voortkomen uit hun geloof - dat weet iedereen onderhand wel; het CDA doet al even mee. Het gaat erom dat ze zich aanpassen aan nieuwe tijden waarin kiezers op zoek zijn naar oplossingen voor al even nieuwe problemen. Natuurlijk valt er voor het CDA wat dat betreft nog flink wat werk te verrichten, maar om de armen meteen in de lucht te gooien en de witte vlag te hijsen? Wat een flauwekul.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten