Verrassing! Ministerie doet aan vriendjespolitiek

Geen categorieokt 04 2014, 10:00
Fraudeur Henk Krol is niet de enige die heeft geprofiteerd van een gul ministerie van Onderwijs.
Henk Krol wist erg makkelijk honderdduizenden euro's los te peuteren bij het ministerie van Onderwijs (OCW), en waarschijnlijk komt 'ie er nog mee weg ook. Het ministerie wil namelijk liever geen uitgebreid onderzoek naar de verstrekking van subsidies. Dan komen allerlei schokkende zaken naar boven waar de honden geen brood van lusten.
Dat het ministerie van OCW wel erg makkelijk met subsidies smijt en dan het liefst aan (oude) vrienden uit de politiek, blijkt wel uit dit verhaal van het Algemeen Dagblad vandaag. Het verhaal is ronduit schokkend en bevat talloze voorbeelden van vriendjespolitiek bij het ministerie.
Zomaar een voorbeeld. Toenmalig minister van Onderwijs Marja Bijsterveldt zorgde vlak voor haar aftreden dat de stichting Lezen & Schrijven een paar miljoen euro extra kreeg. Even later werd ze zélf voorzitter van die stichting en kreeg haar voormalige assistent op het ministerie een mooie baan bij dezelfde stichting.
Vooral dit citaat zegt alles:

"Je netwerk speelt een grote rol bij het verkrijgen van subsidies," zegt een ex-politicus, die inmiddels geregeld voor subsidies moet aankloppen bij ministeries en daarom anoniem wil blijven. "Als een minister enthousiast is of een hoge ambtenaar een goede bekende is, zit je op de eerste rang."

Het wordt niet eens ontkend. Als je maar de juiste mensen kent, kun je bakken met geld lospeuteren. Volgens het AD heeft de vriendjespolitiek op het ministerie er ook voor gezorgd dat Krol zo makkelijk aan zijn geld kwam. Hij was namelijk een goede vriend van toenmalig minister van Onderwijs Ronald Plasterk. En:

Op het ministerie zat ook nog een topambtenaar die volgens ingewijden onderdeel was van 'de gay community'. "Er was geen enkele distantie," aldus een bron.

Het verbaast me maar toch ook weer niet. Iedereen weet dat deze dingen gebeuren bij de Nederlandse overheid. Het is tijd voor een onafhankelijk en zeer diepgaand onderzoek naar de vriendjespolitiek op het ministerie van Onderwijs, en als het even kan moeten de andere ministeries ook worden meegenomen. Reken maar dat het daar ook gebeurt. We betalen hier allemaal aan mee, dus ik wil precies weten er aan de hand is. Het is onacceptabel dat er zo gemakzuchtig met subsidies wordt gestrooid.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten