VVD gaat hard onderuit in nieuwe peiling

Geen categorieokt 23 2014, 21:18
Minus drie zetels voor de liberale regeringspartij. De PvdA blijft op een laag aantal van 17 staan.
Het is weer peilingtijd! Vandaag kwam de nieuwe Politieke Barometer uit, en dat betekende goed nieuws voor D66 en de PVV, want deze partijen krijgen er allebei twee zetels bij. Ook GroenLinks en de PvdD mogen zich verheugen om een klein plusje, maar de grote verliezer van deze peiling is de VVD. Waren ze nog onbetwist de grootste partij in de Barometer van afgelopen keer (32 zetels, om 25 en 24 bij respectievelijk PVV en D66), nu kan Rutte met z’n team de oppositie nog maar net ternauwernood voorblijven (29, om 27 en 26).
Hoe dat zo komt werd eigenlijk al voorspeld door Jalta-hoofdredacteur Joshua Livestro (word abonnee bij dat mooie nieuwe project van die man!) enige maanden geleden, toen de VVD aan een schijnbaar spectactulaire stijging in de peilingen begon. We zeggen en schrijven vlak na de gebeurtenissen rond de MH17 in Oekraïne.
En tenslotte:
Livestro heeft dus gelijk gekregen, zo blijkt. Want nu de vliegramp met de MH17 naar de achtergrond van de actualiteiten verdwijnt, verdampt ook de zomerse opsteker die het kabinet in de peilingen leek te krijgen.
Aanstaand weekend gaan we weer de wintertijd in en gaat de klok een uur terug. Tegelijkertijd zien we nu dat kiezers ook de electorale klok terugzetten. De regering heeft een periode op wat betere beoordelingen kunnen rekenen in absolute internationale crisistijd, maar dat is nu weer klaar. Over tot de orde van de dag.
En terecht, uiteraard. Want Rutte II is en blijft een nivellerend, lastenverzwarend, klimaatridderlijk en Brusselgehoorzamend kabinet waar Nederland niet beter op wordt. En dat mag best tot uiting gebracht worden in de peilingen voor de regeringspartijen VVD en PvdA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten