Weg met het verbod op Mein Kampf

Geen categorieokt 31 2014, 11:00
Zelfs de Joodse advocaat Gerard Spong vindt het verbod op dit boekwerk onzinnig.
De vrijheid van drukpers is in Nederland één van de oudste vrijheden die er bestaat. Tegenwoordig vastgelegd in artikel 7 van onze Grondwet, maar al in 1798 dook het fenomeen al op in de Staatsregeling van de Bataafse Republiek:

Ieder Burger mag zijn gevoelens uiten en verspreiden, op zoodanige wijze, als hij goedvindt, des niet strijdig met het oogmerk der Maatschappij. De vrijheid der Druk-pers is heilig, [...].

Zo luidde althans artikel 16 van de eerste incarnatie van een grondwet voor Nederland. Helaas blijkt al zo'n 70 jaar dat de vrijheid van drukpers helemaal zo heilig niet is, want het knotsgekke boekwerk van ene A. Hitler - een Duitse dictator van weleer - is nog steeds niet verkrijgbaar in Nederland. Nu lijkt dat misschien een kleinigheid - wat maakt het nu uit of dat malle boek van die nare vent niet te koop is? - maar er is dus daadwerkelijk een boekverkoper in de problemen gekomen die het boek in z'n schappen had staan:

De bekende strafpleiter Gerard Spong verdedigt vandaag de Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck, de man die het verboden boek Mein Kampf van Adolf Hitler in zijn winkel te koop aanbood.

Om het even in de context te plaatsen: het gaat hier niet om één of andere neonazi die handelt in souvenirs van het tenondergegane Derde Rijk. Van Eyck is een specialistische galeriehouder die het boek aanbiedt aan wetenschappelijk en zakelijk geïnteresseerden.
Maar ook als Van Eyck minder nobele motieven had gehad, was ik voorstander gebleven van legalisering van Mein Kampf. Zoals zijn advocaat Gerard Spong - van Joodse afkomst nota bene -al zegt:

'Mein Kampf heeft alleen historische waarde. Verder niks. En dat baseer ik op het feit dat in de afgelopen 60 jaar, in al die oorlogen, geen enkele dictator zich ooit heeft laten inspireren door Mein Kampf.'

En zo heel gek is dat ook allemaal ook niet. Ooit ben ik zelf begonnen in Hitlers zogenaamde opus magnum, maar het is nauwelijks door te komen. Gespeend van ieder literair talent slingert het boek heen en weer van Groot-Duitse dromen tot klaagzangen over het internationale jodendom. Onsamenhangend, verwarrend, en gewoon raar.
Verspreiding van Mein Kampf zou waarschijnlijk dan ook eerder tot doel hebben dat verstokte neonazi's en jodenhaters doorkrijgen wat voor mafketel Hitler was, dan dat ze in het boek van de mislukte schilder een voorbeeld gaan zien om zich extra antisemitisch, pro-Groot-Duits en gewoon in z'n algemeenheid anti-vrijheid zullen gedragen.
Ik ben er dus niet bang voor, dat Mein Kampf. Openbaar maar aan de wereld wat voor onfris en bizar mannetje Adolf Hitler was. En laat in vredesnaam die vrijheid van drukpers nou eens zegevieren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten