Autochtonen: wij willen minder uitkeringen voor allochtonen

Geen categorienov 21 2014, 8:00
Een bom onder de verzorgingsstaat.
Dit krijg je er dus van als uit ieder onderzoek blijkt dat allochtonen nogal veel profiteren van de Nederlandse verzorgingsstaat. EenVandaag heeft onderzocht hoe autochtone Nederlanders denken over de verzorgingsstaat. Wat blijkt? Autochtone Nederlanders vinden het oké om in Nederland geboren werklozen vaker een hoge WW-uitkering te gunnen dan aan werkloze allochtonen. De cijfers:

Autochtone werklozen wordt in driekwart (75%) van de gevallen een uitkering gegund van minstens 70% van het laatstverdiende loon. Werklozen van Surinaamse afkomst wordt echter door 65% eenzelfde uitkering gegund. Voor werklozen van Marokkaanse origine ligt dat getal nog lager: 60%.

Interessant, maar niet verrassend is het verschil tussen de kiezers die vinden dat een WW-uitkering voor allochtonen best lager mag zijn en de kiezers die dat eigenlijk bijna niet vinden:

Kiezers van alle grote partijen maken onderscheid tussen geboren Nederlanders en migranten bij het gunnen van een uitkering. De kloof tussen geboren Nederlanders en migranten is het grootst onder PVV-kiezers (30% verschil in het gunnen van uitkering), VVD-kiezers (16% verschil), en SP-kiezers (13% verschil). Het onderscheid tussen geboren Nederlanders en migranten is het kleinst onder D66-kiezers (3% verschil) en PvdA-kiezers (7% verschil).

Zoals verwacht: rechtse kiezers willen minder/lagere uitkeringen voor allochtonen en linkse kiezers (behalve SP'ers en enkele PvdA'ers) willen dat juist niet. Het onderzoek is een bom, of in ieder geval een bommetje, onder de Nederlandse verzorgingsstaat. De solidariteit met de ander houdt een keer op.
Eigenlijk kan het niet, iemand op basis van zijn achtergrond een lagere WW-uitkering gunnen. Iedereen die in Nederland woont, heeft het recht op een WW-uitkering als hij of zij zijn baan verliest. Dus ja, óók Marokkanen en Surinamers. Zo is dat nu geregeld en het lijkt me niet meer dan fair.
Let op: het gaat hier om een WW-uitkering, dus de uitkering die je een paar maanden kan krijgen nadat je je baan kwijt bent geraakt om wat voor reden dan ook. Daar betalen we allemaal aan mee via de belastingen, dus ook werknemers met een Marokkaanse of Surinaamse achtergrond.
Dat gezegd hebbende, we kunnen natuurlijk wél in de wet vastleggen dat nieuwe immigranten de eerste vijf of zelfs tien jaar van hun verblijf in Nederland géén recht hebben op een uitkering. Daar ben ik een groot voorstander van, omdat ik vind dat immigranten die naar Nederland komen naar Nederland moeten komen omdat ze hier willen werken, wonen en integreren, en niet omdat ze willen profiteren van onze verzorgingsstaat.
Maar na die vijf of tien jaar gelden de regels voor iedereen.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten