Bijenkorf: wij worden voor miljoenen bestolen

Geen categorienov 28 2014, 10:00
Winkeldiefstal is een enorm probleem bij de Bijenkorf.
Jaarlijks wordt er maar liefst voor 7,5 miljoen euro gestolen uit de tien winkels van warenhuisketen de Bijenkorf. In Amsterdam is de diefstal het ergst. Daar wordt voor 2 miljoen euro per jaar gejat door dieven die geen strobreed in de weg worden gelegd. Citaat:

Dat is bekendgemaakt door het hoofd beveiliging in een rechtszaak. De zaak was aangespannen tegen de Bijenkorf door een klant, die ten onrechte is behandeld als een winkeldief.

Het schokkende is dat de winst maar 100.000 euro hoger ligt dan het bedrag van de jaarlijkse diefstal:

De miljoenenschade is bijna net zo hoog als de winst van het bedrijf. Vorig boekjaar bedroeg de winst van het bedrijf 7,6 miljoen euro.

Het hoofd van de beveiliging zei ook dat er jaarlijks tweehonderd winkeldieven gepakt. Dat is bijzonder weinig. Dat kan ook liggen aan de strategie van de Bijenkorf. Het warenhuis pakt winkeldiefstal pas aan als ze bijna 100 procent zeker weten dat ze met een winkeldief te maken hebben. Alle andere mensen laten ze lopen.
Voor het bedrijf is het natuurlijk vervelend dat er zoveel wordt gejat, maar blijkbaar is het niet interessant om meer te investeren in de beveiliging. Met een betere beveiliging neemt het aantal diefstallen wel af, maar de kosten van de beveiliging rijzen dan de pan uit. Als er bijvoorbeeld voor 1 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de beveiliging, dan moeten er wel heel veel dieven worden tegengehouden om het rendabel te maken.
Wie betaalt die miljoenenschade door diefstal? De Bijenkorf zelf? Ja, maar alles wordt uiteraard 100 procent doorberekend aan de klant. U en ik betalen meer geld voor producten van de Bijenkorf om het verlies door diefstal te compenseren. Alleen daarom al heb ik een bloedhekel aan dieven. Mocht ik een winkeldief spotten in de Bijenkorf als ik er toevallig eens binnenloop, dan is 'ie nog lang niet jarig, zal ik maar zeggen.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten