Bontes komt met motie: 'Opstelten bakt er niks van'

Geen categorienov 26 2014, 15:00
Louis Bontes (VNL) wil dat Ivo Opstelten opstapt. Vanmiddag dient hij een motie in om hem weg te sturen. Een vraaggsprek met DDS.
Collega Michael schreef er vanochtend al een stuk over: Louis Bontes wil vandaag tijdens de voortzetting van het debat over de begroting met minister Ivo Opstelten een motie van wantrouwen tegen de VVD'er indienen. Hij wilde de motie gisteren al indienen tijdens het eerste deel van het debat, maar toen zeiden de andere partijen dat ze eerst wilden wachten op het antwoord van Opstelten.
Eigenlijk gaat alles fout met de zogenaamde crimefighter van het kabinet. Opstelten wil dat meer agenten Turks en Marokkaans spreken, Opstelten zorgt ervoor dat er minder zaken worden opgelost door de politie, en als klap op de vuurpijl geeft de Nederlander hem een rapportcijfer van 3,7. Een kort vraaggesprek met Bontes, voordat het debat vanmiddag wordt voortgezet en zijn fractie een motie indient om de minister naar huis te sturen.
Uw fractie heeft genoeg van minister Ivo Opstelten?
"Zeker. Niet alleen VNL heeft genoeg van Opstelten, heel veel Nederlanders hebben genoeg van hem. Opstelten is een vriendelijke man, maar als minister bakt hij er echt helemaal niks van. Hij stapelt fout op fout, hij maakt blunder na blunder. Genoeg is genoeg. Opstelten maakt een puinhoop van de nationale politie, er worden jaarlijks 50.000 minder misdrijven opgelost en de aanpak van jihadisten is ver beneden peil. Niet voor niets scoort Opstelten een vertrouwenscijfer van een 3,7. Een uiterst zware onvoldoende."
Hoeveel kans maakt de motie?
"Ik reken op steun voor mijn motie van wantrouwen, in elk geval van de oppositie."
Als Opstelten zou opstappen, is er dan een VVD'er die het wél beter kan doen of is het trekken aan een dood paard?
"Dat zal lastig voor ze worden. Er loopt niet heel veel talent rond in die partij. Dat Opstelten in het tweede kabinet-Rutte opnieuw minister is geworden, is natuurlijk veelzeggend. De VVD is echt de weg kwijt. Ze verhogen de belastingen, verhogen de accijnzen, verhogen de ontwikkelingshulp, betalen de EU-naheffing, vestigen een asiel- en immigratierecord en bezuinigen op veiligheid. Dat is diep triest en een liberale partij onwaardig. De letters VVD staan tegenwoordig voor Vrienden Van Diederik. De PVV is geen alternatief: die partij wil, kan en zal nooit regeren, is sociaal-economisch links en bezuinigt meer dan 1 miljard op veiligheid. VNL daarentegen trekt 6 miljard extra uit voor politie en Defensie."
Heeft Nederland niet gewoon nieuwe verkiezingen en een nieuw kabinet nodig? Dit kabinet staat nog slechts op 34 zetels in de peilingen. Er is geen basis meer voor Rutte II.
"Wij hebben al maanden geleden gezegd dat dit kabinet is uitgeregeerd. De Provinciale Staten-verkiezingen zullen belangrijk worden. Het voortbestaan van het kabinet staat op het spel. Ik hoop dat er volgend jaar Tweede Kamer-verkiezingen zijn. Nederland moet worden verlost van het slechtste kabinet ooit."
Over verkiezingen gesproken, is VNL klaar voor de verkiezingen?
"Absoluut. Ons ledental groeit en groeit. Nationaal gaat het goed met ons. En ook internationaal: VNL en UKIP zijn nu zusterpartijen. Nigel Farage is zeer enthousiast over VNL en onze samenwerking. Ook in Israël en de Verenigde Staten zullen wij binnenkort onze vleugels uitslaan. Wij zijn nu al druk in gesprek met mogelijke kandidaten voor de Tweede Kamer. Daar zitten ook bekende mensen tussen. Wij zullen echt met een uitstekende kandidatenlijst komen. En dat is ook nodig: Maurice de Hond peilde onlangs dat VNL nu al een potentieel heeft van tien zetels. De boodschap van lage belastingen, meer veiligheid en een streng immigratiebeleid slaat aan. Wij zijn er in ieder geval klaar voor."
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten