Europees Hof: uitkeringstoerisme is niet oké

Geen categorienov 12 2014, 8:07
U gelooft het niet, maar het Europees Hof van Justitie doet iets goeds.

Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat EU-lidstaten niet verplicht zijn sociale uitkeringen toe te kennen aan burgers van een andere EU-lidstaat die naar hun grondgebied komen enkel om te genieten van sociale hulp.

In deze zaak was een jonge Roemeense vrouw naar Leipzig geëmigreerd waar ze lekker van een uitkering wilde leven. Werken deed ze namelijk niet aan, en dus was het aan de Duitse belastingbetaler om haar financieel te onderhouden.
Het Duitse Jobcenter weigerde de vrouw vervolgens een basisuitkering te geven. Zij wil niet werken? Prima, maar dan ook geen bijstand. De vrouw vond dat niet zo fijn en voila, zo kwam deze zaak bij het EHvJ. 
In plaats van de vrouw gelijk te geven - wat ik vreesde - heeft het Hof laten weten dat zij niet in haar recht stond. In een toelichting zegt het Hof dat lidstaten de mogelijkheid moeten hebben "om de toekenning van sociale uitkeringen te weigeren aan economisch niet-actieve burgers van de Unie die hun recht van vrij verkeer uitoefenen met als enig doel sociale bijstand van een andere lidstaat te ontvangen hoewel zij niet over voldoende bestaansmiddelen beschikken om aanspraak te maken op een verblijfsrecht."
Duidelijker dan dat wordt het niet: uitkeringstoerisme kan nu dus niet meer - tenminste, niet als het lidstaat in kwestie daar geen zin in heeft. Als dat geen overwinning van het gezond verstand is weet ik het ook niet meer.
Opvallend genoeg is de Europese Commissie - net als Duitsland en Groot-Brittannië - verheugd met de uitspraak. Ook de EU-top begrijpt dus dat zaken als uitkeringstoerisme de populariteit van de Unie bepaald niet vergroten en alleen daarom moeten worden uitgeband.
Het enige trieste aan dit verhaal is dat er een rechter aan te pas moest komen. Dit soort zaken moeten gewoon goed geregeld zijn in internationale verdragen. Als je het aan het Hof overlaat kun je als het tegenzit ineens te maken krijgen met een uitspraak waardoor talloze Roemeense zigeuners wel gratis en voor niets in Duitsland en dus ook in Nederland kunnen verblijven - op kosten van de belastingbetaler. Dat soort risico's moeten helemaal niet worden genomen. Regel het officieel zélf zodat je nooit meer handenwringend hoeft te wachten op een uitspraak van het Hof.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten