Ipsos: nek-aan-nekrace VVD en PVV; Samsom afgestraft

Geen categorienov 20 2014, 19:00
In de nieuwe opiniepeiling van Ipsos blijft de VVD de PVV nipt voor. En Diederik Samsom krijgt van zijn eigen kiezers zwaar op z'n falie.
Eens per twee weken publiceert Ipsos aan het einde van de werkweek een nieuwe peiling voor de Tweede Kamer, en daaruit blijkt deze week opnieuw dat de VVD zetels moet inleveren. Eigenlijk ook gewoon onvermijdelijk in een week die in het teken staat van het afpakken van vakantiegeld van hardwerkende Nederlanders; in de peiling gaan de zelfbenoemde liberalen van 30 naar 28 zetels.
De PVV is juist in opkomst en stijgt van 25 naar 27 en is daardoor virtueel gezien de tweede partij van het land. Wilders neemt deze positie over van D66; de sociaal-democraten gaan van 28 naar 26 zetels en worden de derde partij. Al met al is het dus stuivertje wisselen tussen de drie partijen die kans maken de grootste te worden bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen en de bijbehorende stembusgang voor de Eerste Kamer.
Welke van de drie genoemde partijen - VVD, PVV, D66 - de koppositie verovert valt op dit moment nog niet te zeggen, maar wel dat het een eerste indicatie kan zijn van de politieke windrichting die waait bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Het CDA zal zich waarschijnlijk ook bij die strijd voegen, ondanks de lage peiling van Ipsos.
In maart 2015 zit het kabinet-Rutte II immers ruim over de helft van diens termijn heen en of ze nu vallen of niet; de bakens zullen langzaam worden verzet naar de nieuwe krachtverhouding.
Over die verkiezingen gesproken; degene die er waarschijnlijk tegen die tijd niet meer bij zal zijn, is Diederik Samsom. De situatie die Ipsos rond de PvdA-leider gepeild heeft is ronduit dramatisch te noemen:

Kiezers die in 2012 de PvdA, en daarmee Samsom, hun stem toevertrouwden, zijn niet te spreken over het functioneren van ‘hun’ fractieleider. Als enige van de fractieleiders van de grote partijen krijgt hij van zijn eigen kiezers op dit moment een onvoldoende: 5,1.

Onder alle kiezers is Samsom net zo impopulair als Geert Wilders. Net als de partijleider van de PVV ontvangt Samsom gemiddeld genomen een 4,4.

Kortom, we gaan spannende tijden in. VVD, PVV, D66 en CDA gaan een bittere strijd aan om te bepalen wie het grootste wordt op (centrum-)rechts én in de hele Tweede Kamer. En de PvdA... gaat een strijd aan met zichzelf. Met alle problemen die de partij plagen, en met de impopulaire partijleider. Het moge duidelijk zijn: spannende politieke tijden dienen zich weer aan! Hamster de popcorn maar alvast.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten