Koenders heeft 'goed gesprek' met Turkije

Geen categorienov 27 2014, 8:00
De minister gaat op de knieën voor de Turken.
Wat heeft onze minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders gedaan om de Turken duidelijk te maken dat wij geen enkele behoefte hebben aan beschuldigingen van racisme en inmenging van de Turken in onze binnenlandse politiek? Nou, hij heeft gisteravond een telefoongesprek van een half uur gevoerd met de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije. Het was vooral een gesprek om de Turkse gemoederen te bedaren.
Koenders was praktisch aan het theedrinken met zijn Turkse ambtgenoot, want hij wist niet zeker of de Turkse regering ook echt heeft gezegd dat Nederland een racistisch land is. Hij zei dat hij het van belang vindt "om precies te weten wat er is gezegd". Nou, hier staat de vertaling, hoor. De Turkse overheid is bloedserieus. De lange arm van Ankara wordt weer eens duidelijk zichtbaar.
Oké, Koenders heeft nog wel tegen Turkije gezegd dat "directe inmenging door een buitenlandse mogendheid in een democratisch debat in Nederland ongepast [is]", maar dat is dan ook alles:

Volgens de Nederlandse minister nam zijn Turkse ambtsgenoot in het gesprek afstand van enige kritiek op de Nederlandse overheid of politiek. "Cavuso?lu onderstreepte het belang van integratie van Turkse Nederlanders en het leren van de taal", stelt Koenders. "Hij uitte zijn bezorgdheid over de reacties die volgens hem recentelijk waar te nemen zijn in de Nederlandse samenleving. We hebben afgesproken op korte termijn elkaar te ontmoeten om verder te praten over deze wederzijdse zorgen."

Veel dieper kan Koenders niet buigen voor de Turken. Waarom spreekt Koenders van "wederzijdse zorgen" als overduidelijk is dat Turkije bezorgd is om heel andere dingen dan wij? Wij willen niet dat allerlei Turkse organisaties de integratie van Turken in Nederland belemmert, terwijl Turkije dat juist heel graag wil. Integratie vinden ze maar niks. Turken zijn Turken en zullen altijd Turken moeten blijven.
Koenders had veel harder moeten optreden tegen de Turkse inmenging in onze binnenlandse politiek. Koenders had het gesprek in maximaal twee minuten kunnen afronden. Hij had moeten zeggen: "Beste minister Cavuso?lu, ik heb u maar één ding te zeggen. Uw land heeft zich niet, ik herhaal, niet te bemoeien met onze binnenlandse aangelegenheden. Als u nu niet direct excuses aanbiedt, halen wij onze Patriots deze maand nog terug uit Turkije. Een fijne avond verder."
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten