Le Pen: guillotine voor Franse jihadi

Geen categorienov 24 2014, 19:00
Jean-Marie le Pen weet wel wat hij wil met Franse jihadi's.
De 86-jarige Jean-Marie le Pen van Front National heeft een oplossing bedacht voor in ieder geval de Franse jihadi Maxime Hauchard die te zien is in een onthoofdingsvideo van ISIS. Le Pen vindt dat hij de guillotine verdient. Dat zegt de oprichter van Front National vandaag in reactie op het nogal zotte voorstel om Franse jihadi's op te vangen in behandelcentra. Teruggekeerde jihadi's behandel je niet, die bestraf je.
Le Pen: "Ik heb een educatief centrum dat speciaal op maat gemaat is, de guillotine." Zo, daar is geen woord Frans bij. In 1977 vond de laatste executie via guillotine plaats in Frankrijk, en dat was na de veroordeling van een moordenaar van een 21-jarige vrouw. Le Pen vindt het blijkbaar prima om jihadi's die naar Syrië en Irak afreizen te onthoofden, want het is volgens hem "een veel schonere manier" dan de manier waarop ISIS-terroristen hoofden afhakken van gevangenen.
Het klinkt radicaal, maar waar Le Pen hier in feite voor pleit, is een herinvoering van de doodstraf. De doodstraf is sinds 1981, vier jaar na de laatste executie in Frankrijk, officieel afgeschaft. Laten we dus niet meteen hysterisch doen om deze opmerking over Le Pen, want zo gek is die opmerking helemaal niet. Het lijkt me alleen maar verstandig als we een grondige discussie voeren over de herinvoering van de doodstraf, zeker voor gevallen als jihadi's die op camera in Syrië en Irak anderen onthoofden.
Als ik voor mezelf spreek: ik pleit sinds de opmars van ISIS voor het vernietigen van die islamitische terreurbeweging. Wat mij betreft gaan we tot het gaatje en bombarderen we ze niet alleen, maar sturen we er ook het leger op af om de club in no time onschadelijk te maken (als we het serieus en groots aanpakken, kost het niet veel moeite en tijd). Zo'n oorlog gaat gepaard met een hoop bloedvergieten.
Waarom zou ik dan een tegenstander zijn van de doodstraf? Daar komt een hele rechtsgang aan te pas, waarbij de verdachte zichzelf kan verdedigen met een (gratis) advocaat. Zou het niet meer dan logisch zijn om, als ik wil dat ISIS wordt vernietigd, dat teruggekeerde jihadi's die de meest verschrikkelijke dingen hebben uitgehaald ook de doodstraf kunnen krijgen?
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten