Liegende Rutte belooft belastingverlagingen

Geen categorienov 30 2014, 15:00
Ah, er komen weer verkiezingen aan.
De minst geloofwaardige politicus van ons land, ik heb het natuurlijk over Mark Rutte, probeert zichzelf weer neer te zetten als liberaal en dus belastingverlager pur sang. Nu staat zijn tweede kabinet erom bekend dat het hardwerkend Nederland continu uitzuigt, maar blijkbaar vormt dat geen belemmering voor hem om het rechtse stokpaardje toch weer te gebruiken:

VVD-leider Rutte geeft toe dat het er tot nu toe niet van is gekomen om de belasting te verlagen, zoals de VVD had beloofd, maar zegt dat de partij er alles aan gaat doen om die belofte alsnog waar te maken. "Want dat is ons instinct." Hij zei dat op het najaarscongres van de VVD in Amsterdam.

Het meest trieste aan Ruttes 'belofte' is niet dat hij denkt dat de kiezer dom genoeg is om hier in te trappen (hoewel dat al beledigend genoeg is), maar dat hij belastingverlagingen een "instinct" noemt. Dat is het namelijk niet. Liberalen zijn niet instinctief voor lagere lasten, maar intellectueel beredeneerd.
Anders dan socialisten en sociaaldemocraten begrijpen wij namelijk dat belastingverlagingen voor welvaartsgroei zorgen. Hoe meer mensen overhouden van hun eigen geld - en dus hoe minder ze hoeven af te staan aan Vadertje Staat - hoe meer ze zullen investeren en consumeren. Het gevolg: economische groei en meer banen. En ja, op termijn heeft de staat daar ook bij van omdat de belastinginkomsten dan uiteindelijk omhoog gaan.
Hoewel hij zichzelf al jaren als liberaal presenteert heeft Rutte dat nog altijd niet begrepen. Hij is weliswaar opgegroeid in de VVD, maar begrijpt om voor mij volstrekt onbekende redenen nog steeds niet waarom een echt liberaal beleid goed is voor het hele land. Bij hem zijn liberale ideeën en principes slechts 'instincten' - en waar nodig uit pragmatisch oogpunt leg je die gewoon naast je neer. Dat heeft hij bewezen door in zee te gaan met de PvdA en vervolgens een hard-links beleid te implementeren.
Je zou erom lachen als het niet zo ontzettend triest was. Is een liberale partij eindelijk de grootste van het land, begrijpt haar leider niet waar het liberalisme voor staat. In de oudheid zou men hier een schitterende komedie over schrijven.
Het is te hopen dat de kiezer de VVD volgend jaar ongenadig hard afstraft voor het beleid van de afgelopen jaren én Ruttes cynische, populistische spelletjes. Uiteindelijk is dat namelijk het enige waar de premier en zijn vrienden zich druk om maken: baantjes.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten