Nederland: Samsom en PvdA, ga weg!

Geen categorienov 16 2014, 9:45
In een nieuwe peiling van De Hond wordt na alle Kuzu/Öztürk-commotie op een genadeloze wijze afgerekend met de PvdA.
Dat Diederik Samsom allang niet meer de 'golden boy' is van tijdens de verkiezingscampagne van 2012 - toen de milieuactivist vanuit het niets zijn SP-concurrent op links volledig onschadelijk maakte en het Torentje op een haar na aan zich voorbijgaan - moge duidelijk zijn. De PvdA staat onder grote electorale druk met zetelaantallen die telkens dreigen onder de 10 weg te zakken. Nadat deze week de deksel van de beerput ging inzake Kuzu en Öztürk daalt de sociaal-democratische partij verder in de achtiging van de kiezer: van 12 naar 11 schamele zetels. Op dit tempo wordt het diepterecord van afgelopen lente met gemak gehaalt.
Eén zetel dalen lijkt misschien niet veel, maar schijn bedriegt: het is bijna 10% van het huidige PvdA-electoraat dus dit is wel degelijk een groot gemis. Daarnaast is deze peiling voor een belangrijk deel uitgevoerd vóórdat Kuzu en Öztürk uit de fractie werden geknikkerd, en vóórdat dus duidelijk werd hoe welig het cliëntelisme getierd heeft in de PvdA (1, 2).
Hoe dan ook is Nederland goed klaar met zowel de PvdA als diens leider Samsom. Meer dan de helft van de sociaal-democratische kiezers wil de politiek leider van z'n post hebben, en onder alle kiezers wordt grofweg hetzelfde percentage opgegeven. Ook het standpunt dat de PvdA uit de regering moet stappen, is populair:

Er zijn ook aanvullende vragen gesteld over de positie van de PvdA. Die zijn afgezet naar de groep die in 2012 PvdA heeft gestemd en de groep die nu aangeeft PvdA te stemmen.

Dat de PvdA met de VVD is gaan samenwerken in de regering heeft die partij  veel kwaad gedaan.

51% van de PvdA-kiezers uit 2012 geeft aan dat de PvdA beter uit het kabinet kan stappen. Bij alle Nederlanders is dat 46%. Vrijwel dezelfde cijfers zien we bij de vraag of Samsom beter kan aftreden (resp. 49% en 52%).

Mensen die nog aandelen PvdA bezitten, worden geadviseerd die zo spoedig mogelijk van de hand te doen. Het politiek kapitaal dat erachter schuilgaat is geen stuiver meer waard.
Overigens gaat het ook allemaal niet fantastisch met coalitiepartner VVD; deze week leveren de zelfbenoemde liberalen weer een zetel in (van 24 naar 23), en worden qua grootte nu voorbijgestreefd door het CDA.
Al met al heeft de coalitie deze week dus een bijzonder slechte week achter de rug. Met de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in het verschiet is dat de allerslechtste plek om nu te zijn voor VVD, maar voornamelijk PvdA.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten