Plasterk wil 'zetelroof' opeens aanpakken

Geen categorienov 21 2014, 19:00
Ah, de PvdA verliest twee Kamerzetels en opeens moet 'zetelroof' worden aangepakt.
Wat is minister Plasterk toch een ongeloofwaardige man zeg. Jarenlang maakte geen PvdA'er - de minister incluis - zich zorgen om Tweede Kamerleden die uit hun partij stapten en zelf iets opzetten, maar nu moet er plotseling worden ingegrepen:

Tweede Kamerleden die uit de fractie stappen of uit de fractie worden gezet, mogen gewoon in de Kamer blijven zitten. Vaak tot grote onvrede van hun oude partij. In de toekomst verandert dat wellicht. Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) zei vrijdag voorafgaand aan de ministerraad dat hij laat onderzoeken of hij hier iets tegen kan ondernemen, als de Tweede Kamer dat wil.

50Plus viel uit elkaar... de PVV verloor Kamerleden die voor zichzelf begonnen, maar nog geen piep van Plasterk. Niets aan het handje, kan gebeuren. Hoort bij ons systeem.
Maar nu zijn eigen partij het slachtoffer is van dit soort acties moet er opeens worden ingegrepen en moet er van alles worden veranderd om dit soort praktijken in de toekomst te voorkomen. Tsja. Het is moeilijk om hier niet bijzonder cynisch op te reageren.
En cycnisme is niet de enige logische reactie, verbazing ook. Het Nederlandse kiessysteem is namelijk zo gecreëerd dat we net doen alsof parlementariërs iets van op eigen kracht in de Kamer worden. Als dit soort 'zetelroof' uitgebannen moet worden zit er maar één ding op: ervoor zorgen dat kiezers niet meer op een persoon, maar alleen op een partij kunnen stemmen. Aangezien zowel kiezers als Kamerleden zelf dat niet zien zitten is de kans dat Plasterk hier toe besluit ergens tussen nul en nihil.
Dan is er nog de optie dat alleen Kamerleden die genoeg stemmen hadden gekregen voor een voorkeurszetel zelf mogen verder gaan. Dat is leuk bedacht, maar ook dat zal juist voor meer problemen zorgen: parlementariërs zullen dan veel harder campagne voeren om hun eigen positie veilig te stellen dan zij nu doen. Het gevolg? Totale chaos in veel partijen omdat de pikorde helemaal op zijn kop wordt gezet.
Kortom, Plasterk is niet alleen hypocriet, maar ook nog eens buitengewoon dom bezig. Wat zal het een zegen zijn voor het land als deze minister binnenkort naar huis wordt gestuurd omdat de coalitie valt (hopelijk na de verkiezingen van volgend jaar).
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten