Politie pakt weer drie polderjihadi's op

Geen categorienov 25 2014, 20:00
De radicalisering van Nederlandse moslims loopt gierend uit de hand.
We hebben er weer een paar. De politie heeft vandaag in Arnhem en Eindhoven in totaal drie moslims aangehouden omdat ze worden verdacht van terrorisme. Ze wilden zich aansluiten bij die andere grote islamitische terreurorganisatie in Syrië: Jabhat al-Nusra.
Eén van de drie radicale moslims, een man van 26 uit Arnhem, had zelfs al gevochten voor de terreurorganisatie en kwam juist terug uit Syrië. Dat is slecht nieuws, want hij heeft niet alleen gevechtservaring, hij heeft waarschijnlijk ook te horen gekregen hoe hij het beste aanslagen kan plegen in Nederland. Wij doen immers mee aan de internationale coalitie tegen ISIS, en dat vinden ze, to say the least, niet bepaald leuk.
Het Openbaar Ministerie meldt verder:

De andere twee verdachten zijn 26 en 30 jaar. Een van hen wordt ook verdacht van financiële ondersteuning van jihadstrijders in Syrië.

En:

Het onderzoek is deze zomer onder leiding van het Landelijk Parket begonnen met informatie van de AIVD. Het richtte zich op het verzamelen van bewijsmateriaal tegen gewelddadige jihadisten en hun reizen naar Syrië.

Op 30 oktober zijn in het onderzoek al in Arnhem, Eindhoven, Doesburg en Rotterdam de woningen van verdachten onderzocht. Daarbij werd beslaggelegd op computers, tablets, gegevensdragers en mobiele telefoons. Ook werden de paspoorten van zes verdachten in beslag genomen.

Ik heb wel een prangende vraag: hoe kan het dat een van deze drie polderjihadi's naar Syrië heeft kunnen afreizen om daar te gaan vechten met de islamitische terroristen van Jabhat al-Nusra? Had hij niet tegengehouden moeten worden toen hij zijn huis in Arnhem verliet? Heeft de AIVD in dit geval soms liggen slapen?
Wat als deze radicale moslim die dag niet naar Syrië was vertrokken, maar naar het Binnenhof om daar terreur te zaaien? Het klinkt misschien overdreven, maar als deze man niet op de kaart stond als potentieel 'strijder' voor Jabhat al-Nusra voor zijn vertrek, dan is er wel echt iets aan de hand bij onze inlichtingendiensten.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten