PvdA Amsterdam doet ineens kritisch over begroting

Geen categorienov 07 2014, 9:00
De PvdA zit niet in het bestuur van Amsterdam, dus stemt de partij tegen de begroting van het nieuwe college.
De PvdA in Amsterdam zit voor het eerst sinds mensenheugenis niet in het bestuur van de hoofdstad. Een goede zaak, want wie al 65 jaar op het pluche zit, gaat zich verwaand gedragen. De PvdA was en is het contact met de gewone Nederlander kwijtgeraakt.
Dat de PvdA nog altijd vanuit een ivoren toren opereert, blijkt wel uit het feit dat de sociaal-democraten in de hoofdstad tegen de begroting van D66, VVD en SP hebben gestemd. Via het Parool:

De PvdA vindt de begroting te onvolledig en te onduidelijk. PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman: "Wij willen geen blanco cheque geven aan het college." Volgens Moorman betekent dit niet dat de PvdA ook in de komende jaren tegen zal stemmen. "Dit is geen precedent voor de toekomst." Moorman waardeert de moeite van het stadsbestuur om de bezwaren van de oppositie weg te nemen, maar uiteindelijk was het niet voldoende.

Het meest hilarische is dat de gemeenteraad volgens de PvdA het college moeilijk kan controleren:

Ook na drie raadsdebatten blijft de fractie van de PvdA van mening dat de bestemming van grote sommen geld onduidelijk is en het college onvoldoende haakjes geeft om haar beleid op te controleren. Moorman: "De begroting is een blanco cheque, waarvan het college hoopt dat wij het voor hen willen tekenen. Dat is de gemeenteraad van Amsterdam onwaardig."

Het is hilarisch omdat toenmalig PvdA-wethouder en lijsttrekker Pieter Hilhorst miljoenen euro's belastinggeld kwijtraakte omdat hij zat te slapen. Hilhorst kon vooral lachen om de miljoenenblunder. De rest van Amsterdam niet. De kiezer was het zat en liet de PvdA links liggen bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Dat de PvdA nu ineens tegen de begroting van het Amsterdamse college stemt, alleen maar omdat ze zelf niet in het college zitten, is echt supertriest. Maar ik had niet anders van de PvdA verwacht. Ze operen nog steeds vanuit een ivoren toren, zelfs al zitten ze niet meer op het pluche.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten