PvdA, VVD afgeslacht bij verkiezingen

Geen categorienov 20 2014, 8:00
Precies zoals verwacht.
De herindelingsverkiezingen van gisteren zijn, zoals verwacht, ronduit desastreus verlopen voor coalitiepartijen VVD en PvdA. De verkiezingen in de fusiegemeenten Alkmaar, Groesbeek, Nissewaard, Krimpenerwaard, Oss en Den Bosch zijn keihard verloren door de twee partijen. Vooral in Oss is het een bloedbad geworden:

De PvdA hield twee van haar vier zetels over, de VVD moest vier van de zeven zetels inleveren. De andere zetels gingen naar het CDA (7), D66 (2), Beter Oss (2) en GroenLinks (1).

De SP en de lokale partij VDG haalden respectievelijk 9 en 11 zetels in Oss. Kortom, de SP heeft er ook flinke klappen gekregen, omdat de socialisten eigenlijk altijd al de grootste partij in Oss zijn geweest. Pijnlijk voor Emile Roemer, wiens positie binnen de SP toch al op wankelen staat. Dat duurt niet lang meer.
Terug naar VVD en PvdA. Het verlies van de coalitie is het grootst in de gemeente Oss, maar ook in de andere gemeenten hebben de twee partijen het slecht gedaan, zeker als je kijkt naar de percentages die ze haalden bij de landelijke verkiezingen in 2012. Intussen klampt de VVD zich vast aan die ene zetel winst in Alkmaar, en dat is best een beetje triest. Ze hebben gewoon verloren, punt.
Een woordvoerder van PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman doet ook alsof er niets aan de hand is. Hij beweert dat de uitslagen "boven verwachting" waren en dat ze in Den Bosch "slechts een zetel" hebben verloren. "Deze stem van de kiezer sterkt ons door te gaan op de ingeslagen route. Een uitslag die laat zien dat de PvdA door te knokken de weg naar boven heeft weten te vinden." Ja ja. Het spinnen is weer begonnen.
Daar trappen wij niet in. De trend is overduidelijk: de kiezer moet VVD en PvdA niet. Die trend zet vrijwel 100 procent zeker door naar de Provinciale Statenverkiezingen in maart, en dus ook naar de samenstelling van de Eerste Kamer. Het is over en uit voor Rutte II. Ik zal er geen traan om laten.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten