RTL geschokt: Kuzu en Öztürk planden hun breuk

Geen categorienov 26 2014, 13:00
Dat méén je niet?!
Kees Berghuis, chef van de politieke redactie van RTL Nieuws, bericht vandaag geschrokken dat het er alle schijn van heeft dat de heren Kuzu en Öztürk al weken bewust aanstuurden op een breuk. "Jullie waren al langer van plan de breuk te forceren," aldus Berghuis, "het was wachten op een goede aanleiding. Dat duurde minstens vijf weken. Toen diende opeens het onderzoek onder Turkse jongeren van Asscher zich aan. Dat was de casus belli," maar niet de échte reden om uit de PvdA te stappen.
Berghuis baseert zich daarbij op de volgende twee dingen die hij gisteravond (dinsdagavond) hoorde:
1. In gesprek met D66-leider Alexander Pechtold zouden ze hem hebben gevraagd wanneer het kabinet valt. Pechtold antwoordde daarop dat ze dat aan hun eigen partij moesten vragen en vroeg hen waarom ze dat graag wilde weten. Het antwoord: "Vanwege ons schema."
2. Een week of vijf geleden (dus voor de breuk en Asschers opmerkingen over Turkse organisaties in Nederland) nam het tweetal een "Turks Kamerlid ter rechterzijde" mee uit eten. Volgens de parlementariër zelf was het een duidelijke poging om hem/haar te ronselen. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom Berghuis de naam van dit kamerlid niet vermeldt omdat alle betrokkenen moeten weten om wie het gaat, maar misschien dat hij het zijn taak vindt om politieke vrienden te beschermen tegen lastige vragen van het kiezersvolk.
Maar goed, dat geheel terzijde.
Het verbazingwekkende aan Berghuis' column is namelijk niet dat hij bepaalde toch vrij belangrijke informatie weigert te delen met zijn lezers, maar dat hij oprecht verbaasd lijkt dat de heren hun move zo lang hebben voorbereid. Ik kan daar maar op één manier op reageren: serieus
Natúúrlijk hebben Kuzu en Öztürk deze coup al tijden geleden gepland. Je besluit als opportunistisch en ambitieus Kamerlid echt niet van de ene op de andere dag om je partij de rug toe te keren. Daar ben je lange tijd mee bezig, je onderzoekt wat er allemaal mogelijk is, of je medestanders kunt vinden, je denkt na over wat je moet doen als je eenmaal onafhankelijk bent, etc. enzovoort. Je zou denken dat een chef politiek dat begrijpt én meteen ook even duidelijk had gemaakt aan zijn lezers toen de twee Turkse Kamerleden daadwerkelijk voor zichzelf begonnen.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten