Turkenpartij Kuzu en Öztürk kan succesvol worden

Geen categorienov 21 2014, 14:00
Turken in Nederland zouden zich zomaar kunnen scharen achter de islamitische ex-PvdA'ers Tunahun Kuzu en Selcuk Öztürk.
Opnieuw een harde klap voor de PvdA: de twee uit de PvdA gestapte Turkse Kamerleden Kuzu en Ötztürk zouden met een eigen Turkse partij behoorlijk succesvol kunnen worden. Zo succesvol dat ze een paar zetels zouden kunnen halen bij de volgende landelijke verkiezingen.
Althans, dat denkt het Turkse oud-PvdA-Kamerlid Metin Celik. En hij niet alleen. Ook Maurice de Hond denkt dat het wel eens aan zou kunnen slaan. Volgens De Hond kunnen de twee heren één of twee zetels halen. Celik zegt tegen Nu.nl: "Met de onvrede onder met name hoogopgeleide Turken kan het zomaar zijn dat deze partij succesvol wordt." De Hond zegt:

"Bij het Eurovisiesongfestival gaan er ook altijd opvallend veel stemmen vanuit Nederland naar Turkije. Bij de gemeenteraadsverkiezingen bleek eveneens dat Turkse kandidaten opvallend veel voorkeursstemmen kregen. Subgroepen zijn ok landelijk te mobiliseren dus dan kan die groep best wel eens groot worden."

Het is trouwens geen verrassing dat een Nederlandse variant van de AKP (de partij van Erdogan) zetels kan winnen: uit een eerdere poll van een migrantenomroep blijkt dat ook al het geval te zijn. Michael schreef er een paar dagen geleden het volgende over, en ik kan het er alleen maar mee eens zijn:

Aan de ene kant is het erg zorgwekkend dat zoveel Nederlandse Turken voor een islamistische Turkse partij zijn, maar aan de andere kant is het natuurlijk wel bijzonder goed nieuws dat zij de PvdA massaal de rug toekeren. Hoe kleiner de sociaaldemocraten, hoe beter. Als er een AKP NL voor nodig is om dat doel te bereiken, soit, het zij zo. Als puntje bij paaltje komt zal de nieuwe partij van Öztürk en Kuzu namelijk toch behoorlijk klein blijven: autochtone Nederlanders zijn bij verkiezingen zwáár in de meerderheid.

Het zou vooral de zoveelste klap zijn voor de PvdA als een dergelijke partij echt wordt opgericht en meedoet aan de volgende landelijke verkiezingen. De PvdA verliest dan sowieso een of twee zetels, en misschien nog wel ietsje meer. Dat is vervelend voor de PvdA, maar wat vervelend is voor de PvdA, is goed voor het land, zullen we maar zeggen.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten