Vrijheidslievende president Catalonië opgepakt vanwege referendum

Geen categorienov 22 2014, 15:00
Dit zijn gewoon fascistische praktijken.
Als u in een vrij Europa denkt te leven moet u dit verhaal even lezen op de website van het Nieuwsblad:

Het Spaanse parket heeft Arturo Mas, de minister-president van Catalonië, officieel aangeklaagd. Dit omdat hij op 9 november een officieuze volksraadpleging heeft georganiseerd over de onafhankelijkheid van de regio.

Een referendum organiseren zonder toestemming van de dictators in Madrid? Hoe durf je! Boe, bah, dat soort rotzooierij moet keihard worden aangepakt.

Het gaat om een klacht wegens verduistering van overheidsgeld, burgerlijke ongehoorzaamheid en minachting voor justitie. Hij is bovendien niet enkel tegen Mas alleen ingediend. Hij loopt ook tegen Joana Ortega, de plaatsvervanger van Mas, en tegen de regionale minister van Onderwijs Irene Rigau.

Blijkbaar heeft de nationale regering voor een zero tolerance beleid gekozen: ze proberen de leiders van de Catalaanse vrijheidsbeweging op te sluiten in de hoop dat dit de beweging verzwakt en andere (mogelijke) kopstukken zal intimideren. Het zijn walgelijke praktijken die nog het meeste doet denken aan de situatie in het Oostblok decennia geleden - en in sommige landen nog steeds (hallo Poetin, alles goed in Rusland?).
Madrid wil wel akkoord gaan met een volksraadpleging maar alleen als het hele Spaanse volk mag stemmen. Dat is natuurlijk totaal krankzinnig: de meerderheid van de andere Spanjaarden moet niet kunnen beslissen dat Catalonië niet onafhankelijk mag worden. Misschien dat de Spaanse premier het Handvest van de Verenigde Naties even moet doorspitten. Hint: zoek naar het recht op "zelfbeschikking." Pak daarna deze twee verdragen er even bij, herhaal de zoekopdracht et voila, er kan maar één conclusie worden getrokken: deze mensen mogen doen en laten wat ze zelf willen, het gaat de rest van het Spaanse volk niets aan waar ze toe besluiten.
Het is buitengewoon zorgwekkend dat dit soort tactieken vandaag de dag nog altijd gebruikt worden in West-Europa als individuen of volken zich beroepen op hun fundamentele en natuurlijke rechten. Democratische waarden worden alleen hoog gehouden als men doet wat regeringen willen. Denkt men net een beetje anders over belangrijke onderwerpen dan wordt er zonder scrupules op Poetinachtige wijze met ze afgerekend. En wij maar net doen alsof West-Europa vrij en democratisch is.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten