Wilders in Florida; zo inconsistent als altijd

Geen categorienov 16 2014, 13:00
Geert Wilders is op 'werkbezoek' (lees: veredelde vakantie) in Florida. De speech die hij daar gisteren voor Republikeinen hield, is weer eens kenmerkend tegenstrijdig.
PVV-leider Geert Wilders komt regelmatig in Amerika, waar hij graag optreedt voor een publiek dat hem ziet als een curiositeit uit een ver land. Een man met een onverstoorbaar Limburgs-Nederlands accent en gek haar die het heeft over een (voor Amerika) exotische godsdienst is natuurlijk een mooie kermisattractie. En dus komt er geregeld heel wat volk kijken.
Zo waren er een aantal prominente Republikeinen te gast op een Wilders-speech in Palm Beach, Florida gisteren. Ze mochten luisteren naar een speech van de Nederlandse politicus, die behalve tenenkrommend Engels ook een een opmerkelijke en met het gedachtengoed van de PVV tegenstrijdige passage bevat. Zo stak Wilders z'n sympathie voor oud-president Ronald Reagan niet onder stoelen of banken:

Thanks to President Ronald Reagan, America's greatest and best President ever, the totalitarian ideology of Communism was defeated in Europe and my continent was liberated.
But now another totalitarianism has nestled itself in the heart of Europe.

Waarna Wilders over ISIS begint. Zeker in deze context is het bizar om over Reagan te beginnen, want het was precies dezelfde Ronald Reagan die tijdens zijn bewind Mujahadin bewapende in Afghanistan. Inderdaad: het gewapende islamisme in Afghanistan is begonnen met Reagan. Gezien zijn eigen agenda is het dus een curieuze zet van Wilders om uitgerekend Reagan de 'best President ever' te noemen.
We zullen het een gebrek aan historische kennis noemen. Maar het gaat verder: feit is ook dat Reagan constant bol stond van de anti-overheidsretoriek. Minder potverteren, minder uitgeven, en vooral de overheid zo weinig mogelijk laten runnen. De overheid is een recept voor rampen, aldus de populairste president sinds de Tweede Wereldoorlog. Contrasteer dat eens met de PVV-standpunten dat alle zorg via de overheid moet verlopen, dat je uitkeringen op een hoog niveau moet houden en dat er eigenlijk niks mis is met een verzorgingsstaat. Hoe kan je zo'n fan zijn van Reagan en tegelijkertijd de staat zo aanbidden als Wilders doet? Onmogelijk.
Kortom, Geert Wilders doet in Florida weer precies wat we altijd van hem verwacht zijn. Felle retoriek, zeker, maar vooral ook holle retoriek. Maar het maakt zijn Amerikaanse bezoekers allemaal niet uit; die komen vooral af op een leuk avondje uit met een gekke meneer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten