Afshin Ellian: kabinet gaat hele rit uitzitten

Geen categoriedec 01 2014, 12:00
Laat het in godsnaam niet zo zijn.
Oh nee. Afshin Ellian komt echt met een horrorscenario aanzetten. Laten we in vredesnaam hopen dat hij het bij het verkeerde eind heeft. Als dit klopt gooi ik namelijk de handdoek in de ring:

Dit kabinet kan de rit uitzitten. Het berust niet op een gewone parlementaire meerderheid: omdat deze regering geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, moet het kabinet telkens naar bondgenoten zoeken om wetten erdoorheen te krijgen.

Dat lukt Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom tot op heden aardig. Ze zijn in staat gebleken de ingewikkeldste en ingrijpendste wetten door de Eerste Kamer te krijgen. Daar, in de senaat, is Rutte II een minderheidskabinet. Dat is slechts een deel van het verhaal.

Er wordt, schrijft Ellian, weliswaar oppositie gevoerd door bepaalde partijen - zie bijvoorbeeld het CDA - maar als puntje bij paaltje komt lukt het 't kabinet steeds weer om zijn plannen door de Kamer te krijgen, vaak zelfs gesteund door een behoorlijk grote meerderheid. De enigen die daar niet aan meedoen zijn SP, PVV en VNL. Leuk, maar die partijen hebben niet eens bijna voldoende zetels om het 't kabinet lastig te maken.
Ondertussen kunnen VVD en PvdA prima met elkaar door één deur en heeft D66 er geen enkel probleem mee om samen te werken met de ChristenUnie en de SGP. Ellians conclusie: dit kabinet zit de hele rit wel uit.
Het is een nachtmerriescenario eersteklas. Hoe langer dit kabinet blijft zitten, hoe erger. De VVD heeft ons land totaal overgeleverd aan de PvdA; de economie wordt kapotgemaakt, individuele rechten worden terzijde geschoven, internationaal maakt het kabinet er een puinhoop van, er komen recordaantallen immigranten, Nederland wordt uitgeleverd aan de Europese Unie, hardwerkende Nederlanders worden uitgezogen tot op het bot, en ga zo maar door. Nog even en er is bijna niets meer over van ons land.
Gelukkig heb ik nog iets van goed nieuws voor u: ik geloof er helemaal niets van dat dit kabinet de hele rit uitzit. Ja, het klopt dat de zogenaamde oppositiepartijen VVD en PvdA met alles laten wegkomen, maar dat kan en zal niet eeuwig duren. Denk maar eens aan D66: die partij wil ministers leveren. Als de regeringscoalitie een geweldige opdonder krijgt bij de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar zal die partij haar steun voor het kabinet in de Eerste Kamer vrijwel zeker intrekken. Datzelfde geldt voor andere leden van de gedoogpartners.
En dat is niet alles. Ook bij de PvdA en VVD zelf zal het na een zware verkiezingsnederlaag donderen en bliksemen. Als politici zich ergens druk om maken dan is het hun eigen baantje. De economie kan ze vaak niet veel schelen en ach, de problemen in het Midden-Oosten of de behandeling van ouderen in verpleeghuizen boeit ze ook niet, maar als hun eigen carriere in het geding komt zijn ze opeens bijzonder scherp en strijdbaar.
Een grote nederlaag volgend jaar zal deze clowns mensen ervan overtuigen dat zij na de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer óók op zoek kunnen naar een ander baantje. De kans dat ze dat willen is nagenoeg nihil. Zo gemakkelijk verdien je het loon van een parlementariër niet in de vrije markt, zeker niet als je altijd actief bent geweest in de politiek en geen enkele ervaring hebt in de echte wereld. Als ze ervan overtuigd zijn dat ze hun baan verliezen als ze niet ingrijpen zullen ze vrijwel zeker rebelleren. Het gevolg: einde kabinet.
Nee, anders dan Ellian zie ik de nabije toekomst wat dat betreft dus wél hoopvol tegemoet. Laat de Provinciale Statenverkiezingen - en daarmee het einde van dit nachtmerriekabinet - maar komen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten