LIVE: Dappere militair krijgt Militaire Willems-Orde van Koning

Geen categoriedec 04 2014, 9:58
Majoor Gijs Tuinman is een held.
Het kabinet mag dan proberen het complete Defensie-apparaat weg te bezuinigen, er zijn nog altijd Nederlandse militairen die ontzettend knap werk leveren in het verre buitenland. Voor de tweede keer in zestig jaar tijd wordt een Nederlandse soldaat tot Ridder Militaire Willems-Orde (RMWO) geslagen, zoals dat dan heet.
De 35-jarige majoor Gijs Tuinman krijgt de ridderorde vandaag tijdens een speciale ceremonie uitgereikt op het Binnenhof. Die krijgt hij niet voor niets:

Tuinman krijgt de bijzondere onderscheiding vanwege zijn voortdurende en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden tijdens een uitzending in Afghanistan.

De vorige militair die de ridderorde ontving, was kapitein Marco Kroon. Er zijn volgens het ministerie van Defensie nog vier RMWO's in leven op het moment:

De laatste individuele Militaire Willems-Orde (MWO) is op 29 mei 2009 toegekend aan kapitein Marco Kroon, pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen. Samen met hem zijn er nu nog 4 Ridders MWO in leven. Verder zijn er nog enkele nationale en internationale militaire eenheden drager van de Militaire Willems-Orde.

Vanaf 10:00 uur is de ceremonie live te volgen op Nederland 1, ook online. De Koning maakt tijdens een toespraak bekend voor welke acties in Afghanistan Tuinman precies wordt geëerd. Na het afleggen van de eed door Tuinman slaat de Koning hem tot Ridder der Militaire Willems-Orde der vierde klasse.
Het wordt ongetwijfeld een prachtige ceremonie. Tuinman heeft de uitreiking 100 procent verdiend. Hij wordt onze nieuwe nationale held. We kunnen niet genoeg heldhaftige en moedige militairen hebben die het landsbelang dienen. Dus, kabinet, waar wachten jullie nog op? Hop, hop, investéér nou eens in Defensie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten