Dierenemancipatie is nu echt begonnen

Geen categoriedec 23 2014, 9:00
Dieren zijn de volgende in de rij om geëmancipeerd te worden.
Een rechter in Buenos Aires (Argentinië) heeft een dierentuin opgedragen een orang-oetan vrij te laten omdat zijn rechten als "niet-menselijk persoon" zouden worden geschonden.
De uitspraak is een grote overwinning voor dierenrechtenorganisatie AFADA, die de dierentuin voor de rechter had gedaagd, en voor dierenrechtenactivisten wereldwijd.
Hoewel de dierentuin nog in hoger beroep kan gaan, kan de uitspraak niet worden onderschat. Die is gebaseerd op habeus corpus, waarmee tot dusver alleen veroordeelde mensen hun onwettige gevangenschap konden aanvechten. Voor het eerst wordt nu geoordeeld dat een dier als "persoon" hier ook een beroep op kan doen.
De uitspraak past bovendien in een bredere maatschappelijke trend. Ook in het Westen en in Nederland wordt er van linkerzijde steeds meer gehamerd op dierenrechten, meat free Mondays en vegetarisme. Circussen in Nederland mogen met ingang van 2015 geen wilde dieren meer laten optreden.
Dat dergelijk gedweep met dierenrechten niet zonder uitwerking blijft, bleek wel uit het verhaal van de twee jaar geleden in Nederland aangespoelde bultrug. Binnen de kortste keren hadden we hem een naam gegeven ("Johannes") en Nederland leek in collectieve rouw toen het beest doodging.
Er moeten steeds weer nieuwe groepen worden geëmancipeerd. Eerst waren het vrouwen, toen zwarten, meest recentelijk homo's en nu heeft de progressieve voorhoede zich gestort op dieren.
Dat dit alleen dieren zal helpen en voor u zonder gevolgen zal blijven, is een naïeve gedachte. Hoe verder dieren geëmancipeerd zullen raken, hoe meer rechten ze toegedeeld krijgen, hoe meer zaken als jagen, dierentuinen en vleeseten onder druk zullen komen te staan - en misschien zelfs zullen verdwijnen, desnoods middels wetgeving.
Ondenkbaar, inderdaad.
Dat was de emancipatie van vrouwen, zwarten en homo's ooit ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten