Ex-PVV'er Van Vliet twijfelt over toekomst in Kamer

Geen categoriedec 27 2014, 13:03
Roland van Vliet geeft misschien zijn zetel terug aan de PVV.
Tot en met 12 januari is de Tweede Kamer met kerstreces. Tot de politiek eindelijk terug is van deze lange vakantie gaat ex-PVV-Kamerlid Roland van Vliet nadenken over zijn politieke toekomst. Hij stapte in maart uit de PVV-fractie na de 'minder, minder, minder'-uitspraken van Geert Wilders, begon een eenmansfractie en focuste zich op de parlementaire enquête naar de financiële wantoestanden bij de woningcorporaties.
Nu die enquête is afgerond, twijfelt Van Vliet over zijn toekomst. Moet hij nog in de Tweede Kamer blijven als eenmansfractie? Moet hij zich aansluiten bij een andere Kamerfractie? Of moet hij de boel de boel laten en zijn zetel teruggeven aan de PVV? De ex-PVV'er is er nog niet uit. In het Reformatorisch Dagblad zegt hij alle opties te overwegen.
Na het kerstreces maakt Van Vliet bekend wat hij gaat doen. Als hij zijn zetel teruggeeft aan de PVV - als hij een loopbaan buiten het Binnenhof heeft gevonden - dan komt Karen Gerbrands, nu PVV-raadslid in Den Haag, definitief terug in de Tweede Kamer. De PVV stijgt dan weer naar 14 zetels, en is dan weer groter dan het CDA in de Kamer. Niet onbelangrijk voor de volgorde van sprekers tijdens Kamerdebatten.
Een andere goede mogelijkheid: Van Vliet sluit zich aan bij de twee heren van VNL, Louis Bontes en Joram van Klaveren. Van Klaveren zei laatst nog bij Pauw dat zijn fractie gesprekken voert met Van Vliet. Als die gesprekken slagen, groeit de VNL-fractie in één klap met vijftig procent. Dat zou een bijzonder knappe prestatie zijn van de jonge partij.
Maar goed, niets staat nog vast. Ik denk dat Van Vliet oprecht het kerstreces wil gebruiken om na te denken over zijn plaats in de politiek. Oh, en er zullen ongetwijfeld veel kopjes koffie worden gedronken om hem van het een of het ander te overtuigen. Er staan hier veel belangen op het spel: VNL kan groter worden, en de PVV ook. En stiekem wil Van Vliet misschien wel iets heel anders gaan doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten