Frankrijk arresteert vijf extremisten vanwege aanslag Brussel

Geen categoriedec 10 2014, 14:00
Een hele terroristische cel is opgepakt.
Er is dus duidelijk sprake van een terroristische cel. Mehdi Nemmouche was géén losgeslagen individu die helemaal op eigen houtje opereerde. Hoe anders te verklaren dat Frankrijk gisteren maar liefst vijf moslimradicalen heeft opgepakt in verband met de aanslag op een Brussels museum in mei van dit jaar waarbij vier onschuldige mensen werden vermoord?

De Franse autoriteiten hebben dinsdag vijf mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel, afgelopen mei. Volgens het Openbaar Ministerie in Parijs werd het vijftal – twee vrouwen en drie mannen – opgepakt in Marseille. Verder werden geen details bekendgemaakt.

Als de meeste mensen aan 'islamitische terroristen' denken hebben ze het over mannen met lange baarden en vreemde kleren. In werkelijkheid worden die mannen - die inderdaad de meeste aanslagen plegen - echter vaak geholpen door vrouwen die er net zulke radicale denkbeelden op nahouden als zij. Sterker nog, er zijn vrij veel verhalen bekend van, bijvoorbeeld, vrouwelijke zelfmoordterroristen.
Hoe dan ook, belangrijker is dat deze arrestaties eens te meer bewijzen dat Frankrijk een heel serieus extremismeprobleem heeft. Het is heel gemakkelijk om te doen dat een man als Nemmouche alleen staat, maar deze feiten wijzen anders uit: er zit een netwerk achter van personen die zijn doelen delen en die hun hand er niet voor omdraaien om onschuldig mensen af te slachten. Hij is misschien degene die de trekker overhaalde, maar hij werd daar toe in staat gesteld door zijn even radicale vrienden.
Natuurlijk is het heel goed dat deze vijf individuen zijn opgepakt, maar het is niet eens bijna voldoende om de extreemislamistische beweging in Frankrijk ernstig te verzwakken. Daarvoor moet er veel meer gebeuren. Jammer genoeg is de kans niet groot dat president Hollande dat begrijpt... en is het dus waarschijnlijk wachten op actie van de volgende president. Laten we hopen dat die Nicolas Sarkozy heet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten