Geen vrij meer met kerst: het 'liberalisme' van de JOVD

Geen categoriedec 25 2014, 19:30
Van de VVD-jongerenvereniging mogen we niet meer thuisblijven met Kerst. Jippie!
De JOVD - de jongerenbeweging van de VVD - maakt tegenwoordig rare dansen met het begrip vrijheid. Uitgerekend op Kerstmis zag de politieke bierdrinkclub diens kans schoon om datzelfde feest eens even hard aan te pakken:

Er moet een einde komen aan het verplicht vrij zijn voor de meeste mensen met kerst, vindt de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Verplicht vrij met kerst is volgens de jonge liberalen „totaal achterhaald”.

„Werknemers kunnen veel beter samen met hun baas overleggen of zij willen werken met kerst”, vindt JOVD-voorzitter Tom Leijte. „Waarom bepalen vakbond en overheid wanneer iemand per se thuis moet zitten?

Ten eerste verdient de typering van Tom Leijte dat men 'verplicht vrij' is wel enige nuance. Horeca, veiligheidsdiensten, ziekenhuizen, openbaar vervoer.. legio mensen in al die sectoren hebben helemaal geen vrije dag vandaag. Sterker nog, zelfs ik zit dit bericht nu te typen met Kerstmis. Vrij? Voor mij is dit gewoon een normale donderdag, dus ben ik aan de slag voor De Dagelijkse Standaard. The Dutchman must always have a captain, nietwaar? Gewoon werken vandaag dus, Kerstmis of niet.
Daarnaast is het weer erg tenenkrommend dat Tom Leijte zich nu weer precies drukmaakt om een issue waar eigenlijk niemand anders zich druk om maakt. Ja, er zijn veel mensen vrij met kerst. So what? Eén dag per jaar kunnen we die omzetderving wel missen (al is het maar omdat die ruimschoots wordt goedgemaakt door de recordwinsten die de detailhandel maakt iedere december), en is het nu écht een vorm van onderdrukking dat je verplicht vrij bent? Zeg het immers maar een paar keer achter elkaar: 'verplicht vrij, verplicht vrij, verplicht vrij'. Het is gewoon raar die twee woorden samen te zien. Want hoeveel mensen zien het kerstvieren met hun geliefden, het verorberen van kerststollen en kalkoenen, ofhet voor de honderste keer kijken naar een film zo hilarisch als Home Alone II nu echt als een bestraffing? Vrijwel niemand. Kerstmis is geen tijd van onderdrukking, dus het frame van de JOVD mist een beetje doel.
Kortom, ik stel voor dat wij op deze heuglijke dag verder geen woorden vuil maken aan de treurige aanval op Kerstmis zoals die vandaag gepleegd is door de Pietje Bell genaamd Tom Leijte samen met zijn JOVD-belhamels. Geniet van uw kerstfeest, en wij spreken u weer als u deze "verschrikkelijke verplichte vrije dagen" weer bent doorgekomen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten