Griekenland maakt zich klaar voor verkiezingen

Geen categoriedec 28 2014, 13:00
Niet alleen Rutte II is wankel. Ook de regering van de Griekse premier Antonio Samaras dreigt morgen te vallen.
Net nu in Griekenland er bescheiden economische groei wordt geboekt, dreigt alles ongedaan te worden gemaakt. Als Griekenland morgen geen nieuwe president weet te kiezen, is de kans groot dat premier Samaras de stekker uit zijn regering moet trekken en verkiezingen uitschrijven. Als de polls gelijk krijgen, worden die vervolgens gewonnen door een partij die openlijk communistisch is: Syriza. Nee, het is allemaal niet om er vrolijk van te worden:

Lawmakers in debt-laden Greece will on Monday try for a third and final time to elect a new president and avoid a snap general election that could undermine the country's international bailout.

The definitive round of voting to choose a successor to President Karolos Papoulias comes during last-ditch efforts by Prime Minister Antonis Samaras to get the government's candidate elected and avert early polls. [...] Monday's final vote will see the target fall to 180 votes, but even this seems a tall order. Most newspapers predict the government will face a tough time getting its candidate elected.

Nu ben ik geen fan van de Griekse politiek, van het gesjoemel met de euro in het recennte Griekse verleden, van Samaras of zijn Nieuwe Democratie-partij, en zelfs niet van een langer aanblijven van Griekenland in de eurozone. Allemaal absoluut niet, maar het is allemaal nog een stuk beter dan Syriza, een SP-achtige relpartij die van besturen geen enkele kaas heeft gegeten. Het is een extreem-linkse partij onder wiens bewind Athene exact dezelfde stappen gaat zetten als onder PASOK dat het land uiteindelijk naar de afgrond bracht: potverteren, strooien met cadeautjes voor de bevolking en uiteraard een complete miskenning van het ideaal van een kleine overheid.
Nee, dan hoop ik dat Samaras nog even aan mag blijven. Als ik kan kiezen tussen een centrum-rechtse partij die soms dwaalt, en een extreem-linkse partij die ideologisch zuiver handelt, dan kies ik tien van de tien keer voor het eerste. Ik hoop het voor Griekenland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten