Het doek valt voor De Avondetappe

Geen categoriedec 19 2014, 21:00
Wat? NEE! De Tour de France zal nooit meer hetzelfde zijn.
Oh man. Ik ben geen groot fan van Mart "kijk mij eens geweldig zijn" Smeets, maar dit is toch wel een flinke tegenvaller:

De Avondetappe van de NOS stopt na twaalf jaar. Presentator Mart Smeets maakt plaats voor een nieuw programma in de vooravond, gepresenteerd door Dione de Graaff en Henry Schut. Dat maakt de NOS vrijdag bekend.

Dit kan en mag niet. De Avondetappe is de Tour. Natuurlijk krijgen we allemaal weleens hoofdpijn van Marts gezeur en opgeblazen verhalen, maar het hoort er allemaal bij. De Tour is veel meer dan zomaar een sportevenement. Het is een traditie - op elk gebied.
Dat betekent dus ook wat de televisie betreft. Het is een heel pakket - een beetje zoals kerst. Je kunt de kerstboom niet weghalen en dan net doen alsof alles hetzelfde is en alsof het even leuk en gezellig is in de jaren ervoor.
Nee, nee, nee. Alles hoort erbij, de boom incluis. Het kan sneeuwen, we kunnen overal kerstkransen ophangen, gezellig met elkaar uit eten gaan, en zelfs kado's voor elkaar kopen, maar zonder die boom is het he-le-maal niets.
Met de Tour de France werkt het net zo - voor de Nederlandse kijker tenminste. Het hele evenement hangt van tradities aan elkaar. Je weet wat en wie je kunt verwachten, en wanneer. In de avond kijk je uit naar de etappe van de volgende dag, tijdens de etappe verheug je je alweer op de Avondetappe; wie zullen er aanschuiven? Welke romantische wielerverhalen zullen ze vertellen? En, oh ja, draagt Mart weer een gebreide trui of is het daar te warm voor?
Oké, oké, dat was dus satire. Ik vind het namelijk geweldig dat dit programme - en De Mart dus ook! - verdwijnt. De Tour de France is inderdaad een traditie, maar ik verkies al enige tijd Tour du Jour boven De Avondetappe. De reden? De Mart en zijn huichelachtige vrienden ('wir haben es nicht gewusst' dat ze massaal aan de doping waren in het wielerpeloton!) zijn slaap-ver-wek-kend. Ik kan er niets anders van maken. Je kijkt naar ze, je ziet ze daar oubollig gezellig doen, ze lachen om elkaar slechte grappen, en vertellen verhalen die we al duizend keer hebben gehoord... en als kijker wil je alleen maar snel in je warme bedje kruipen (hoewel, soms is het in je 'koele' bedje kruipen; de Tour is immers in het midden van de zomer).
Mart weet heel veel van wielrennen, maar hij is zo'n ongelooflijke zeur. En nog te oud ook.
Mart, doe jezelf en ons een plezier en verzet je hier niet tegen. De Tour = traditie, maar soms moet men vernieuwen. Daar is de tijd nu rijp voor. Ga lekker van je gezin genieten en laat de Nederlandse Tourfan met rust. Ik beloof je: niemand zal je missen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten