Inflatie in Rusland op recordhoogte

Geen categoriedec 24 2014, 20:00
Nog meer slecht nieuws voor de Russen.
Ik zou bijna medelijden gaan krijgen met Vladimir Poetin en zijn trawanten. Bijna. De inflatie in Rusland is deze maand voor het eerst sinds 2008, toen de economisce crisis de wereld in haar greep hield, tot boven de tien procent gestegen. Dat komt vooral door de sterke waardedaling van de Russische munteenheid, de roebel:

De geldontwaarding kwam deze maand uit op 10,4 procent. Door de sterk gedaalde roebel wordt het duurder om goederen te importeren. Buitenlandse bedrijven schroeven de prijzen van hun producten in Rusland flink op om zo de zwakke roebel te compenseren.

Zoals ik eerder al schreef toen bleek dat de roebel hard onderuit ging in Poetins Rusland:

Dat is lullig voor de inwoners, maar het is een direct gevolg van het gedrag van Poetin op de Krim en in Oost-Oekraïne. Het provocerende gedrag van Poetin – het sturen van geld en materieel naar pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne – is niet zonder gevolgen gebleven. Nu zit de president van Rusland op de blaren.

Maar het wordt nog erger: volgens de Russische centrale bank zou het zomaar kunnen dat de inflatie in het eerste kwartaal van 2015 stijgt tot 11,5 procent. Dat zou een bijzonder slechte opening van het jaar zijn voor Poetin. Maar ja, dat heeft hij helemaal aan zichzelf te danken.
Als Poetin niet zo schimmig zou doen over de toedracht van het neerhalen van de MH17-vlucht deze zomer, en als hij zich terugtrekt uit Oost-Oekraïne, dan zouden de westerse sancties tegen het land per direct stoppen. Helaas wil hij dat niet, omdat hij bang is als een zwakke leider over te komen. Stiekem is Poetin dat natuurlijk ook, maar dat zal hij nooit durven laten zien, want dan hoeft hij zich nooit meer te laten zien in het Kremlin.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten